Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/1996 vsk 51 s. 3644

Geneerisiä lääkereseptejä niukasti

Maaliskuun alusta lukien lääkärillä on ollut mahdollisuus määrätä lääkettä perinteisen kauppanimen ohella lääkkeen vaikuttavan ai-neen nimellä eli geneerisesti. Tällöin apteekki toimittaa potilaalle saatavilla olevista rinnakkaisvalmisteista halvimman tai siitä vähäisesti poikkeavan lääkkeen. Menettelyn tavoitteena on säästää sekä potilaan että sairausvakuutuksen lääkekustannuksia.

Lääkärit ovat käyttäneet geneeristä määräämistä niukasti. Kelan tutkija, farmasian lisensiaatti Jaana Martikainen esitteli tästä Kelan reseptitiedostoon perustuvia tietoja Farmasian päivillä marraskuun puolivälissä.

Syyskuun loppuun mennessä eli järjestelmän oltua käytössä seitsemän kuukautta oli geneerisesti määrättyjä reseptejä kertynyt tiedostoon kaikkiaan vähän yli 3 000. Kuukausittainen määrä näyttää asettuneen 400 reseptin paikkeille. Näin vähäisen määrän säästövaikutus jää marginaaliseksi.

Lue myös

Lääkärit ovat kirjoittaneet ge-neerisiä reseptejä lähinnä akuutteihin sairauksiin ja oireisiin. Noin kaksi kolmasosaa resepteistä on ollut mikrobilääkityksiä, jotka ovat sisältäneet pääasiassa doksisykliiniä, amoksisilliiniä tai kefaleksiinia. Viidennes resepteistä on sisältänyt tulehduskipulääkkeitä, ku-ten diklofenaakkia, naprokseenia tai ketoprofeenia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030