1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Gro Harlem Brundtland ryhtyy uudistamaan WHO:ta
Ajan­kohtai­sta 17/1998 vsk 53 s. 2079

Gro Harlem Brundtland ryhtyy uudistamaan WHO:ta

Maailman terveysjärjestöllä on edessään aika, jolloin prioriteetit on pohdittava uudelleen uuden pääjohtajan, norjalaisen Gro Harlem Brundtlandin johdolla. WHO:n pääjohtajaksi yleiskokouksessa toukokuussa virallisesti valittu Brundtland aloittaa viisivuotisen toimikautensa heinäkuun 21. päivänä.

Brundtland sanoi yleiskokouksessa pitämässään puheessa, että hän haluaa suunnata järjestön voimavarat tehokkaammin neljälle ydinalueelle: tartuntatautien seuranta, vähentäminen ja hävittäminen, muiden kuin tarttuvien pitkäaikaissairauksien ehkäisy ja vähentäminen, terveydenhuoltojärjestelmien, erityisesti äitiyshuollon, rakentamisen tukeminen ja terveyden näkökulman tuominen laajemmin päätöksentekoon.

Brundtland totesi, että niihin asioihin, joita päätetään tehdä, on panostettava täysillä, mutta samalla on myös luovuttava asioista, jotka päätetään jättää tekemättä "- joko siksi, että toiset tekevät niitä paremmin, tai siksi, että emme yksinkertaisesti voi tehdä kaikkea".

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.