Ajan­kohtai­sta

GSK vastaa BMJ:n syytöksiin rosiglitatsonista

BMJ esitti analyysinsä siitä, miksi kymmenen vuotta markkinoilla olleen diabeteslääkkeen sydänriskeistä on edelleen epäselvyyttä.

Kuvio 1
http://www.laakarilehti.fi/pics/diabeteslaakkeet.jpg

Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline puolustautuu British Medical Journalin diabeteslääke rosiglitatsonin (Avandia) turvallisuudesta esittämää kritiikkiä vastaan.

BMJ julkaisi maanantaina kolme aiheeseen liittyvää artikkelia. Lehti on analysoinut perusteellisesti, miksi kymmenen vuotta markkinoilla olleen lääkkeen sydänriskeistä on edelleen epäselvyyttä.

– Toimivatko viranomaiset, teollisuus ja kliinikkoyhteisö paremmin potilaiden hyväksi seuraavalla kerralla? BMJ kysyy.

GSK:sta todetaan, että toisin kuin BMJ:n journalistit esittävät yhtiö on tutkinut lääkeen tuvallisuutta ja hyötyjä laajassa, yli 50 000 potilasta käsittävässä tutkimusohjelmassa. Yhtiö kieltää, että mitään tutkimustuloksia olisi salattu.

– Mistään muusta viimeisen kymmenen vuoden aikana tulleesta diabeteslääkkeestä ei ole yhtä laajaa turvallisuustietokantaa, yhtiö ilmoittaa.

EU:n ja Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaiset arvioivat parhaillaan rosiglitatsonin hyöty–haitta-suhdetta. EMEA:n päätös julkaistaan syyskuun lopulla.

Arvio tuli ajankohtaiseksi, kun kesäkuussa julkaistut tutkimukset kyseenalaistivat lääkkeen turvallisuuden sydän- ja verisuonivaikutusten takia. Lääkäreitä on kehotettu noudattamaan tarkasti valmisteyhteenvedon käyttöaiheita, vasta-aiheita ja varoituksia.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030