Ajan­kohtai­sta

Gynekologiyhdistys: ei tarvetta muuttaa aborttilakia

Lakia raskauden keskeyttämisestä ei ole tarvetta muuttaa, katsoo Suomen Gynekologiyhdistys. Se otti kantaa kansalaisaloitteeseen, jolla haetaan terveydenhuollon henkilökunnalle oikeutta kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A12365354_stetari.jpg

Suomen Gynekologiyhdistys on ottanut kantaa kansalaisaloitteeseen, jolla haetaan muutosta lakiin raskauden keskeyttämisestä. Yhdistyksen mukaan nykyistä lakia ei ole tarvetta muuttaa.

Gynekologiyhdistys muistuttaa terveydenhuollon henkilöstön kohtaavan työssään erilaisia eettisesti vaikeita tilanteita päivittäin. Yhdistyksen kanta on, että raskaudenkeskeytyspotilaiden hoito on Suomessa osa julkista terveydenhuoltoa ja näiden potilaiden mahdollisimman hyvä hoito on tärkeää.

Kansalaisaloitteella tavoitellaan lakiin lisäystä, jolla terveydenhuollon henkilökunnalle tulisi oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksensa perusteella kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä tapauksissa, joissa naisen henki ei ole vaarassa. Lääkäri voisi myös kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa.

Gynekologiyhdistyksen mukaan keskeytyspotilaiden hoito kuuluu Suomessa naistentauti- ja synnytysyksikössä toimivan henkilökunnan työkuvaan. Näiden potilaiden hoidosta kieltäytyvän henkilökunnan ei siten tule hakeutua työtehtäviin, joissa he joutuisivat hoitamaan keskeytyspotilaita. Tämä on yhdistyksen mukaan ennen kaikkea potilaiden mutta myös henkilökunnan etu.

Gynekologiyhdistyksen hallitus huomauttaa, että asiasta mediassa aloitteen tehnyt gynekologi toimii yksityishenkilönä.

Kansalaisaloitteen nimienkeruu verkossa on päättynyt. Aloite keräsi verkossa hieman yli 30 500 kannatusilmoitusta. Muilla tavoin kannatusilmoituksia ilmoitetaan kerätyksi noin 37 800.

Eduskuntaan edetäkseen aloite tarvitsee 50 000 kannattajaa.

Suvi Sariola

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030