Ajan­kohtai­sta

Haitalliset bakteerit hengiltä hampaista uuden menetelmän avulla

Kaksoisvalohoitoon perustuva suomalaistutkijoiden menetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Koite Health

Hampaiden säännöllinen puhdistaminen on paras tapa ehkäistä hammassairauksia, mutta hampaiden pesukin jättää usein jälkeensä mikroskooppista plakkia.

Tähän iskee Aalto-yliopiston ja HUS:n tutkijoiden perustama Koite Health. Se on tuomassa markkinoille kotikäyttöön tarkoitetun menetelmän, joka tappaa hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja sekä ientulehdusbakteereja.

Tutkimuksissa laite vähensi MMP-8 -entsyymin eli parodontiitissa erittyvän ja siitä kertovan biomerkkiaineen erittymistä. Lisäksi se vähensi plakin muodostumista, hampaiden reikiintymistä ja parondontiittia aiheuttavien bakteerien määrää.

– Hammassairaudet johtuvat bakteeriyhdyskunnan yhteisvaikutuksesta, ja Mutans-streptokokin rooli hampaiden reikiintymisessä on keskeinen. Mutans toimii eräänlaisena plakin pääviulistina, joka aloittaa konsertin. Se kiinnittyy ensimmäisenä hampaaseen ja avaa ovet muille bakteereille, kertoo tiedotteessa tutkijana ja Uuden lastensairaalan sydänkirurgina työskentelevä Tommi Pätilä.

Kaksoisvalohoito ja valoherkkä aine

Hoito aloitetaan suuhuuhteella, joka sekoitetaan poretabletista ja vedestä. Huuhdetta purskutellaan suussa puoli minuuttia, jolloin sen sisältämä valoherkkä aine kiinnittyy plakkiin. Aine aktivoidaan hampaiden väliin asennettavan valoannostelijan avulla.

– Poretabletin valoherkkä aine tarttuu bakteerin pintarakenteisiin. Punainen valo aktivoi aineen aiheuttaen bakteeria tappavan reaktion. Samaan aikaan annettava antibakteerinen sinivalo tehostaa vaikutusta merkittävästi, Pätilä selittää.

Kaksoisvalohoitoa annetaan kymmenen minuutin ajan. Tutkimusten mukaan hoito kohdistuu vain haluttuihin bakteereihin ja suun bakteerifloora säilyy monimuotoisena. Kaksoisvalohoitoon ei myöskään muodostu resistenssiä.

Suun bakteerit pystyvät suojautumaan antibakteeriselta siniseltä valolta rakentamalla suojan erilaisista sokereista. Huuhteen ja bakteerien omiin sisäisiin rakenteisiin tehoavan kaksoisvalon yhdistelmältä ne eivät pysty suojautumaan.

Lue myös

Tutkijoiden mukaan kaksoisvalohoidosta hyötyvät erityisesti ne ihmiset, joilla on aggressiivinen hammasbakteerikanta, yleissairauksia tai ongelmia hammashygieniasta huolehtimisessa. Hyötyjiä ovat myös syöpää sairastavat ja lapset, joiden hampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle.

– Toivomme, että kehittämämme tuote auttaisi ylläpitämään erityisesti syöpäpotilaiden suunterveyttä raskaiden hoitojen aikana sekä ehkäisemään ientulehdusta diabeetikoilla. Diabetes kasvattaa ientulehduksen riskiä kymmenkertaiseksi. Tuote soveltuu myös päivittäiseen hampaiden puhdistamiseen ja suuterveyden ylläpitoon, sanoo kaksoisvalohoidon Pätilän kanssa kehittänyt Aalto-yliopiston tutkija Sakari Nikinmaa.

Kotikäyttöön suunniteltu kaksoisvalohoito tuodaan markkinoille alkuvuodesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030