Ajan­kohtai­sta

Hajuaistin menetys voi olla koronavirusinfektion ensioire

Terveydenhuollon ammattilaisten tulisi suojautua anosmiaoireisen potilaan luona.

Minna Pihlava Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Hajuaistin menetys eli anosmia voi äkillisenä ja ilman selvää syytä olla koronavirusinfektion ensioire tai liittyä lievään tautimuotoon, ellei muita oireta ole.

Tähän viittaavia havaintoja ovat tehneet muun muassa ranskalaiset korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärit. Havaintoja on pandemian tässä vaiheessa myös muista maista.

Havainnoista kertoi professori Yann Nguyen alan lääkäreiden maailmanlaajuisen tieteellisen yhdistyksen (CORLAS) kautta.

Ranskalaislääkärien tiedossa oli hänen mukaansa maaliskuun puoliväliin mennessä Pariisissa tusinan verran tapauksia, joissa COVID-19-potilaat olivat saaneet anosmiaoireita muutama päivä ennen muita oireita.

Anosmia on jo aiemmin tunnettu hengitystieinfektion mahdollisena jälkioireena, mutta nykyisessä tilanteessa ranskalaiset lääkärit haluavat tuoda havaintonsa tiettäväksi.

– Sinun tulisi suojautua, jos potilas tulee vastaanotolle anosmian vuoksi, Nguyen kirjoittaa kollegoilleen.

Ranskalaislääkärien havainto on, että anosmia paranee itsestään noin seitsemässä päivässä.

New York Times -lehden haastatteleman italialaislääkäri Marco Metran mukaan useilla varmistetuilla koronavirustartunnan saaneiden potilaiden omaisilla on anosmian oireita.

– Vaimoni on menettänyt haju- ja makuaistinsa, mutta on muuten kunnossa. Hän on saanut taudin lievän muodon, kuvailee Metralle hänen hoidettavana oleva koronaviruspotilas.

Lehti kertoo myös Etelä-Koreassa toteutetusta tutkimuksesta, jossa 2 000 varmistetun koronaviruspotilaan joukosta noin 30 prosentilla oli anosmiaoireita.

Varautuminen ehkäisee taudin leviämisen

Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori Antti Mäkitien mukaan tarkempaa tutkimustietoa ei vielä ole, mutta jos kyseessä on alkavan tai lievän koronavirusinfektion oire, oikein varautumalla voidaan näissä tapauksissa mahdollisesti ehkäistä pandemian leviämistä.

– Ei ole muuta lähdettä tai näyttöä kuin nämä raportit ympäri maailmaa. Tämän merkittävän asian tiedottamalla terveydenhuollolle ja laajemminkin yleisölle, voitaisiin tartuntoja ehkäistä.

Mäkitien mukaan rajuihin ylähengitystieinfektioihin liittyy anosmiaa ja ageusiaa eli makuaistin puutetta. Oireet tulevat tällöin yleensä infektion seurauksena, jälkitautina ja komplikaationa.

– Tässä on poikkeavaa, että nyt haju- ja makuaistin puutos saattaa tulla ennen muita oireita, eli ennen nenän tukkoisuutta, nuhaa tai kuumetta. Eli ennen muita ylähengitystietulehduksen oireita.

Oireet tulevat ennen kuin kantaja osaa edes ajatella koronavirustartuntaa ilman varsinaisia ylähengitystieinfektion oireita.

– On muistettava, että tämä saattaa liittyä moniin ylähengitysteiden virusinfektioihin, mutta yleensä anosmia tulee taudin myötä ja jälkitautina.

Mäkitie suosittelee, että kollegat suojautuvat itse anosmiaoireisen kohdatessaan ja antavat potilaille eristäytymisohjeet.

– Potilaita saattaa jatkossa tulla vastaanotolle pelkän anosmiaoireen takia, vaikka elektiivinen toiminta pyritään ajamaan alas. Tämä asia on siksi huomioitava myös perusterveydenhuollossa.

Lue myös

On mahdollista, että usealla suomalaisella on oireita, mutta he eivät osaa yhdistää tietoa mahdolliseen koronavirustartuntaan.

Mäkitie onkin pyytänyt korva-, nenä- ja kurkkutaudit – pään ja kaulan kirurgia ry:n verkkosivujen kautta yhteydenottoja Suomessa esiin tulleista tapauksista. Yhteydenottoja on jo tullut.

– Muutamia yhteydenottoja ja havaintoja on tullut. Voi olla, että kyseessä on laaja ilmiö, joka ei koske ainoastaan korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäreiden vastaanottoja, vaan voi näkyä myös perusterveydenhuollossa.

Mäkitie muistuttaa, että tässä vaiheessa epidemiologiset tiedot tulevat pandemiatilanteen takia jälkijunassa.

– Tämä voi olla arvokas ensikäden tieto, koska virustestauksia ei tehdä muuten oireettomille.

Merkki anosmiasta voi olla esimerkiksi kahvin, mausteiden tai muiden aiemmin tuttujen arjen tuoksujen ja hajujen puuttuminen.

– Anosmiaa ei tässä tilanteessa tarvitse testata millään erityisellä tavalla. Jos yleensä on haistanut ja maistanut normaalisti ja nyt ei, niin tämä on syytä huomioida.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030