Ajan­kohtai­sta

Hallinto-oikeudet työllistävät psykiatreja

Hallinto-oikeudessa käsiteltävät asiat työllistävät lääkäreistä eniten ­psykiatreja ja infektiolääkäreitä. Psykiatriseen hoitoon määräämiseen liittyviä juttuja on ollut vuosittain käsittelyssä noin 2 500.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/laki.jpg

Hallinto-oikeudessa käsiteltävät asiat työllistävät lääkäreistä eniten ­psykiatreja. Myös infektiolääkäreitä tarvitaan jonkin verran.

Mielenterveyslakiin ja tartunta­tautilakiin liittyvien asioiden lisäksi lääkäreitä on toiminut asiantuntija­jäseninä lastensuojelu- ja päihde­huoltoasioissa sekä kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevissa ­kysymyksissä, vaikka tällöin ­kelpoisuusvaatimukset eivät edellytä juuri lääkärin tutkintoa.

– Psykiatriseen hoitoon määräämiseen liittyviä juttuja on ollut vuosittain yhteensä noin 2 500 kaikissa hallinto-oikeuksissa. Infektio­lääkäreitä sen sijaan tarvitaan 
paljon harvemmin, kertoo kehittämispäällikkö Ann-Mari Pitkäranta oikeusministeriöstä.

Asiantuntijalääkäreiltä vaaditaan valmiutta selittää juristeille ymmärrettävästi käsiteltävien asioiden lääketieteellisiä puolia.

Asiantuntijajäsenet toimivat ­hallinto-oikeuksissa nelivuotiskauden. Tuomioistuin määrää, milloin istunnot järjestetään. Esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeudessa istunnot ovat kerran viikossa. Kukin lääkärijäsen osallistuu istuntoon tietyn viikon määrättynä päivänä.

– Lääkäreitä on saatu hyvin ­rekrytoitua hallinto-oikeuksien asiantuntijajäseniksi Etelä-Suomessa, koska täällä on ollut enemmän ­hakijoita, Pitkäranta sanoo.

– Olemme olleet tyytyväisiä asiantuntijajäseniimme, hän lisää.

Lääkäriasiantuntijat saavat ­istunnolta 240 euroa ja TES:n mukaiset matkakustannusten korvaukset. Jos istunto kestää yli neljä tuntia, palkkio on 360 euroa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030