Ajan­kohtai­sta

Hallitus haluaa perustaa hyvinvointialueet nopeasti

Ministerien erimielisyys alueiden nimityksestä tuli esiin tiedotustilaisuudessa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
STM

Hyvinvointialueet perustetaan mahdollisimman pian sote-lakien hyväksymisen jälkeen, linjaa hallitus.

Hallitus antoi sote-esityksensä eduskunnalle tiistaina.

Esityksen mukaan lait tulisivat voimaan porrastetusti, osa 1. heinäkuuta 2021 ja viimeiset vuoden 2023 alussa.

Hyvinvointialueiden ylin päättävä toimielin olisi vaaleilla valittava aluevaltuusto. Ensimmäiset aluevaalit pidettäisiin alkuvuodesta 2022.

Keskeinen sisältö on kerrottu jo aiemmin:

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut siirretään kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Uudellamaalla palvelut järjestää Helsinki, neljä hyvinvointialuetta ja erikoissairaanhoidon osalta HUS. Muualla Suomessa alueet ovat nykyisten maakuntien mukaisia.

Myös opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut siirtyisivät hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Terveyden edistämisestä vastaisivat sekä hyvinvointialueet että kunnat.

Hyvinvointialue ei voisi hankkia yksityiseltä palvelutuottajalta järjestämisvastuuseen tai julkisen hallintotehtävän hoitoon liittyviä tehtäviä, sosiaalityötä tai terveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä.

Henkilöstö siirtyy hyvinvointialueille

Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstö siirtyisi hyvinvointialueiden palvelukseen.

– Uudistus merkitsisi suuria organisatorisia ja palvelujen järjestämistapaa koskevia muutoksia, jotka olennaisesti vaikuttaisivat henkilöstön tehtäviin ja sijoittumiseen, esityksessä muotoillaan.

Lue myös

Hyvinvointialueiden työntekijöiksi vuonna 2023 siirtyisi liikkeenluovutuksilla noin 172 900 henkilöä 332 kunnasta tai kuntayhtymästä. Työvoimakustannuksia siirtyisi vuositasolla noin 10,7 miljardia euroa vuodessa eli noin 52 prosenttia kaikista kuntien ja kuntayhtymien työvoimakustannuksista.

Hyvinvointialue vai maakunta?

Hallituksen sote-ministerityöryhmän tiedotustilaisuudessa tuli ilmi erimielisyys alueen nimityksestä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puhui hyvinvointialueesta, mutta sote-ministerityöryhmän jäsen, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi maakunnan sopivan paremmin "meidän ja kansan suuhun".

Opetusministeri Li Andersson (vas.)viittasi omassa puheenvuorossaan myös aluetermistöön, kun puhui "hyvinvointialueverosta tai maakuntaverosta", naurahduksen kera.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030