Ajan­kohtai­sta

Hätäkeskus ­ohittaa lääkärin ­arvion

Hätäkeskus luokittaa kaikki hoitolaitosten, hoivakotien ja kotisairaanhoidon toimintakykyrajoitteisten potilaiden aivoverenkiertohäiriö­tehtävät kiireettömiksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ambulanssi1.jpg

Helsingissä palvelutalossa asuva iäkäs, mutta suurelta osin oma­toiminen asukas sai aivoinfarktin. Paikalle tullut lääkäri kutsui ambulanssin, mutta sen tulo kesti 2,5 tuntia. Nyt potilas makaa halvaantuneena laitoksessa. Hätäkeskuksen mukaan hoivakotien asukkaiden kyydit ovat aina kiireettömiä.

Koskeeko ohjeistus myös sellaisia sairaustapauksia, jotka lääkäri arvioi kiireellisiksi, HYKS:n ensihoito­yksikön ylilääkäri Markku Kuisma?

– Hätäkeskus luokittaa kaikki hoitolaitosten, hoivakotien ja kotisairaanhoidon toimintakykyrajoitteisten potilaiden aivoverenkiertohäiriö­tehtävät kiireettömiksi. Palvelutalo ei ole hoitolaitos.

AVH-yksiköt perustettiin liuotus­hoidon tarpeen nopeaa arviointia varten. Eikö nopea hoitoon pääsy koskekaan ikäihmisiä?

– Ikä ei ratkaise, vaan aiempi toimintakyky. HYKS:n ja sairaanhoitopiirin kuntien hoitoonohjauksen ohjeet velvoittavat kaikkia lähettäviä lääkäreitä ja ensihoitopalvelua. Ohjeissa todetaan muun muassa, että ”Meilahteen ei tule ohjata ei-omatoimisia potilaita”. Sellaiseksi määritellään potilas, joka on laitoshoidossa tai tarvitsee toisen henkilön apua päivittäistoiminnoissa eli ruokailussa, henkilökohtaisessa hygieniassa tai sisällä liikkuessa useammin kuin kerran viikossa.”

Mitä lääkäri voi tehdä, jos ­ambulanssi ei tule?

– Laittaa jäitä hattuun ja luottaa siihen että hätäkeskus osaa tehtävänsä. Lääkärin on hyvä tarkistaa, miten neurologian päivystykseen lähetettävien potilaiden tarkat indikaatiot on määritelty. Jos potilaan tila muuttuu, kannattaa soittaa uudelleen.

Ulla Järvi
Kuva: Jukka Uotila

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030