Heikentynyt fyysinen suorituskyky yhteydessä kuolleisuuteen
Höltynyt kädenpuristus, hidas kävely ja vaikeudet nousta tuolista seistessä ennakoivat BMJ:ssä julkaistun systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin mukaan kuolleisuutta.
Tutkijat analysoivat kaiken kaikkiaan 33 tutkimusta, joissa oli selvitetty eri ikäisten ihmisten fyysistä suorituskykyä. Tulokset vahvistavat käsitystä fyysisen voiman heikkenemisen yhteydestä kuolleisuuteen.
Niiden 14 tutkimuksen mukaan, joissa tutkittiin kädenpuristusta, heikoimmin pärjänneiden kuolleisuus oli 1,67 kertaa suurempi kuin parhaiten pärjänneillä. Tutkittuja näissä tutkimuksissa oli 53 476. Ikä, sukupuoli ja koko otettiin huomioon kaikissa tutkimuksissa.
Viidessä kävelynopeutta kartoittaneessa tutkimuksessa hitaimpien kuolleisuus oli 2,87 kertaa suurempi kuin nopeimpien. Tutkittujen määrä oli 14 692 henkilöä.
Hitaimpien tuolista nousijoiden kuolleisuus oli kaksikertainen nopeimpiin verrattuna. Tutkittuja oli 28 036.
Tutkimusten kohteena oli vanhusväestö lukuun ottamatta osaa kädenpuristuksen voimakkuutta selvittäneistä tutkimuksista. Niiden mukaan kohonnut kuolleisuusriski näkyi myös alle 60-vuotiaita tutkittaessa, joskin yhteys heikkeni sen mukaan, mitä pitempi seuranta-aika oli. Tutkijoiden mukaan kaivattaisiin lisää tutkimuksia fyysisen suorituskyvyn yhteydestä kuolleisuuteen nuoremmilla ikäryhmillä.
Tutkimuksissa ei otettu huomioon tutkittavien sosio-ekonomista asemaa eikä liikunnallisuutta. Tutkijat epäilevät, että sairauksilla voisi joissain tapauksissa olla vaikutusta tuloksiin. Osassa tutkimuksissa mukaan oli otettu henkilöitä, joilla oli todettu jokin sairaus, mutta arvioitu sen olevan tutkimuksen kannalta merkityksetön. Tämä ei kuitenkaan selitä yhteyttä kädenpuristuksen ja kuolleisuuden välillä, sillä noissa tutkimuksissa oli mukana nuorempia ja terveempiä ihmisiä ja pitemmät seuranta-ajat.
Tutkijat pitävät tärkeänä vanhusten fyysisen suorituskyvyn muutosten seuraamista, sillä nopea pudotus suorituskyvyssä on luultavasti absoluuttista suorituskykyä tarkempi kuolleisuuden ennakoija.
Hertta Vierula