Heiluttaako häntä koiraa?
Alueellisten tietojärjestelmien yhteensopivuus on tulevaisuudessa vähintään yhtä tärkeä asia kuin kansallinen terveystietojen lähdearkisto, totesi Kainuun maakuntayhtymän sosiaali- ja terveysjohtaja
Tuomo Pääkkönen
. Itä-Suomen lääketiedetapahtumassa puhunut Pääkkönen ei jaksa uskoa, että kansallinen lähdearkisto valmistuu kevääseen 2011 mennessä.- Paras-hankkeen myllerryksessä on muistettava, että tietojärjestelmien pitää olla kunnossa ja käytännössä testattuja silloin, kun kunnat muodostavat yhteistoiminta-alueitaan.
Kuopiossa pohdittiin muun muassa sitä, toimivatko tietojärjestelmät lääkärin työn tukena ja kenen ehdoilla sairauskertomusjärjestelmiä on kehitetty. Heiluttaako häntä koiraa?
Kainuussa ohjelmisto-ongelmista selvittiin
Pääkkönen tähdensi, että yhteistoiminta-alueen pitäisi olla yksi rekisterinpitäjä. Kainuun maakuntayhtymä on ollut rekisterinpitäjä siitä lähtien, kun hallintokokeilu alkoi vuoden 2005 alusta. Tämä on helpottanut toimintaa erittäin paljon.
Pääkkösen mukaan Kainuun hallintomallissa asukkaat vapautettiin kuntavankilasta maakuntavankilaan: kuntalainen saa valita vapaasti sen palvelupisteen, esimerkiksi terveysaseman, joka sopii parhaiten hänen kulloiseenkin elämäntilanteeseensa.
- Siksi meidän pitää pystyä siirtämään tietoja sujuvasti tarpeiden mukaan. Hallintokokeilun alussa olimme monen ohjelmiston loukussa: erikoissairaanhoidossa oli käytössä Sairaala-Effica, Kajaanin kaupungissa TK-Effica ja muissa kunnissa Pegasos. Kahdeksassa kunnassa oli kaiken kukkuraksi omat Pegasos-ohjelmistonsa, jotka eivät toimineet yhteen. Tilanteen kaoottisuutta lisäsi vielä se, että työterveyshuollossa, hammashuollossa ja sosiaalitoimessa oli omat ohjelmistonsa, Tuomo Pääkkönen sanoi.
Pääkkönen kertoi olleensa helpottunut siitä, että terveydenhuollon tietojärjestelmät alkoivat toimia kohtalaisen hyvin tammikuussa 2005, joka oli asetettu aikarajaksi tietojärjestelmien saattamiselle kuntoon. Ohjelmien yhteentoimivuus ratkaistiin niin sanotun alueadapterijärjestelmän avulla.
- Tuolloin meillä oli käytössä Sairaala-Effican ja TK-Effican lisäksi Aluepegasos, johon kuntien järjestelmät yhdistettiin. Olisi ollut todella kallista pistää kaikki ohjelmistot yhteen. Meillä ei myöskään ollut eikä ole tällä hetkelläkään sellaista potilaskertomusohjelmistoa, jonka avulla pystyttäisiin hoitamaan sekä erikoissairaanhoidon että perusterveydenhuollon asiat.
Kainuun maakuntayhtymässä tehdään tämän syksyn aikana ratkaisut siitä, mitä miten tietohallinto vastedes hoidetaan.
- Eri toimijoilta on tullut sellaisia viestejä, että muutoksia ei saisi tehdä, koska tietojärjestelmät ovat toimineet hyvin.
Sähköisiä reseptejä kirjoitetaan vuoden kuluttua
Pilottipaikkakunnilla Turussa ja Kotkassa ryhdytään kirjoittamaan sähköisiä reseptejä syksyllä 2008. Sähköinen potilaskertomusarkisto aloittaa toimintansa joko loppuvuodesta 2008 tai alkuvuodesta 2009, ja kansalaisten katseluyhteys heidän omiin terveystietoihinsa on tarkoitus toteuttaa samoihin aikoihin.
Alkuvuoteen 2011 mennessä kaikkien muiden terveydenhuollon toimijoiden paitsi yksityisten terveyspalvelujen tuottajien pitää liittyä näihin palveluihin.