• Tuomas Keränen

Hemofilian hoito kannattaa aloittaa jo varhaislapsuudessa

Hyytymistekijäkorvaushoidolla pystytään ehkäisemään aivoverenvuotoja, nivelvaurioita ja ennenaikaisia kuolemia.

Hemofilian hoito kannattaa aloittaa jo varhaislapsuudessa Kuva 1 / 1

Perinnöllisen hemofilian hoitotulokset ovat lapsilla erinomaiset, kun kallis, mutta tehokas hyytymistekijäkorvaushoito aloitetaan jo varhaislapsuudessa, selviää Itä-Suomen yliopiston ja yliopistollisten sairaaloiden lastenhematologian yksiköiden yhteisessä tutkimuksessa.

Hyytymistekijähoidon vakavin komplikaatio on vasta-aineiden kehittyminen, joka saa aikaan korvaushoidon tehon menettämisen. Vasta-ainemuodostusta pyritään vähentämään siedätyshoidolla. Tutkituista lapsista joka viidennelle kehittyi hoidon tehoa heikentäviä vasta-aineita.

Keskimäärin vaikean hemofilian hoitokustannukset olivat nuoren painokiloa kohden vuodessa noin 3100 euroa. Hoito kannattaa, koska tutkijat havaitsivat, että ennen yhden vuoden ikää ja ensimmäisen nivelvuodon ilmaantumista aloitettu hyytymistekijähoito johtaa erinomaiseen hoidon vaikuttavuuteen. Silloin vuosittaisten verenvuotojen määrä jäi lähelle nollaa. Pitkältä seurantavälillä lähes puolella lapsista ja nuorista ei ollut yhtään nivelvuotoa.

Kun vasta-aineita kehittyi, niin hoitokustannukset kolminkertaistuivat. Varhaislapsuudessa toteutetun siedätyshoidon keskimääräinen kokonaiskustannus oli 383 000 euroa, kun taas murrosiässä tai aikuisiällä toteutettuna hoidon hinta on jopa kymmenkertainen. Siedätyshoidon korkeasta hinnasta huolimatta, sen teho lapsuusiällä oli vaikuttavaa. Kaikki tutkimuksen seuranta-aikana siedätyshoidetut lapset saivat hyvän vasteen, nivelvaurioiden riski oli samalla tasolla vasta-ainenegatiivisilla lapsilla, joten hoidossa voitiin palata tavalliseen korvaushoitoon. Siedätyshoito maksaakin tutkijoiden mukaan kalleudesta huolimatta itsensä takaisin jo muutaman vuoden kuluessa.

– Tulokset osoittavat, että nykyisellä suomalaisella hoitokäytännöllä ja varhaislapsuudessa aloitettavalla hyytymistekijäkorvaushoidolla estetään tehokkaasti verenvuotoja ja saavutetaan erittäin hyvät pitkäaikaishoitotulokset kustannusvaikuttavasti, kertoo tiedotteessa päätutkijana toiminut erikoislääkäri Kaisa Vepsäläinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Tutkimus pohjautui lasten ja nuorten potilas-, sairaalahoito- ja lääkekorvausseurantatietoihin 19 vuoden ajalta vuosilta 1994–2013.

Kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Hemofilian ennaltaehkäisevä hoito kannattaa aloittaa jo varhaislapsuudessa
Kenen tutkimukset kivoimpia?
Hemofilian hoitoon uusia valmisteita

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Etenelle uusi kokoonpano

Valtioneuvosto on tänään tekemällään päätöksellä asettanut valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan kaudeksi 1.10.2018–30.9.2022.

Ajassa
STM aloittaa vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelun

Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita on selvitetty viimeksi vuonna 2009.

Ajassa
Etenelle uusi kokoonpano

Valtioneuvosto on tänään tekemällään päätöksellä asettanut valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan kaudeksi 1.10.2018–30.9.2022.

Ajassa
Ajaako uudistus tehtailemaan väitöskirjoja?

Erikoislääkärikoulutukseen suunnitellut muutokset huolestuttavat medisiinareita.

Tieteessä
Aggressiivisen aivosyövän hoitotulokset ovat parantuneet

Iäkkäät potilaat hyötyvät hoidosta muita vähemmän.

Ajassa
Yhä useampi lääkkeiden väärinkäyttäjä käyttänyt myös laittomia huumeita

Huumeiden käyttö on 2000-luvulla kolminkertaistunut niillä, jotka ovat käyttäneet rauhoittavia tai unilääkkeitä taikka vahvoja kipulääkkeitä väärin.

Ajassa
Sairaala, yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat nyt saman katon alla Turussa

Uudessa Medisiina D -rakennuksessa on muun muassa tutkimusravintola, jonka lounasasiakkaat voivat seurata aterioidensa ravintoarvoja ja jätteenmäärää sovelluksesta.

Tieteessä
Lisääntymisterveyttä painonhallinnalla

Lihavuus vaikeuttaa hedelmöittymistä ja lisää raskauskomplikaatioita. Liikunta voi auttaa.