1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hengitysäänet paljastavat uniapnean
Ajan­kohtai­sta 42/2020 vsk 75 s. 2194 - 2195

Hengitysäänet paljastavat uniapnean

Oululainen keksintö voi nopeuttaa ­uniapnean ­diagnostiikkaa.

Hengitysäänet paljastavat uniapnean Kuva 1 / 1 Kuva: Teija Soini

Oululainen Nukute Oy on kehittänyt uniapnean seulontaan teknologian, jonka ansiosta mittaus voidaan toteuttaa vaivattomasti potilaan kotona.

Nukute Collare -laitetta on testattu Oulun yliopistollisen sairaalan kliinisen neurofysiologian osastolla. Tulokset osoittavat, että uniapnea voidaan tunnistaa uudella menetelmällä yhtä luotettavasti kuin perinteisellä yöpolygrafialla.

Osastonylilääkäri Usko Huuskonen toteaa, että tarve helposti kotona toteutettavalle mittaukselle on suuri.

– Jonot uniapneatutkimuksiin ovat pitkiä ja toiminta työllistää hoitohenkilökuntaa kovasti, hän kuvailee.

Nykyiset kotona tehtävät unitutkimukset vaativat potilaan perusteellista perehdyttämistä laitteiston ja antureiden käyttöön. Nukute Collaren mukana toimitettava tablettitietokone opastaa mittaamisen aloittamiseen, jolloin muuta opastusta ei välttämättä tarvita.

Potilaalle miellyttävämpi

Nukute Collare seuraa potilaan unenaikaista hengitysääntä, veren happisaturaatiota, pulssia ja nukkumisasentoa. Tiedot välittyvät pilvipalveluun, josta lääkäri voi katsoa ne missä tahansa.

– Laitteessa on mukana hyvin tarkka mikrofoni, joka rekisteröi eri taajuisia ääniä. Jos hengitysteihin tulee ahtaumaa, hengitysääni ja spektri muuttuvat, Huuskonen selittää.

Potilaalle uusi menetelmä on huomattavasti miellyttävämpi kuin perinteinen yöpolygrafia. Kaulalle asetetaan kevyt panta ja sormeen anturi, jotka eivät juuri häiritse unta.

– Potilas nukkuu aina kotona paremmin, ja kun erilaisia johtoja ja piuhoja on vähemmän, hän nukkuu vielä paremmin. Jos rekisteröinti ei jostain syystä onnistu, laite ilmoittaa siitä aamulla, jolloin tutkimuksen voi toistaa seuraavana yönä, Huuskonen kertoo.

Kotitestin voisi vuokrata apteekista

Nukute Oy sai juuri luvan käyttää lääkintälaitedirektiivin mukaista CE-merkintää laitteessaan, joten yritys pääsee nyt lanseeraamaan tuotteensa Suomen ja Euroopan markkinoille.

Markkinointijohtaja Janne Regelin kertoo, että uusi uniapnean kotitesti on tarkoitus tuoda paitsi terveydenhuollon, myös apteekkien palveluvalikoimaan.

Lue myös

– Asiakas saisi testilaukun kotiinsa mittausta varten ja palauttaisi sen sitten apteekkiin. Tuloksena hän saisi raportin, joka antaisi joko luvan huoahtaa helpotuksesta tai jossa suositeltaisiin lisätoimenpiteitä.

Regelin sai itse uniapneadiagnoosin viime vuoden marraskuussa. Hänellä on siis omakohtaista kokemusta myös tavanomaisesta yöpolygrafiasta.

– Ajattelin koko ajan ylläni olevaa laitteistoa ja jännitin, pysyvätkö ne päällä. Nukkumiseni oli aivan surkeaa, hän naurahtaa.

Etävalvontaa koronapotilaille?

Nukute Oy kehittää uutta laitetta myös vaikeaan hengitystieinfektioon sairastuneiden potilaiden etävalvontaan. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi COVID-19-potilaiden hoidossa.

Nukute Monitor käy parhaillaan läpi kliinisiä testejä. Regelinin mukaan tuote on tarkoitus saada markkinoille ensi vuoden alussa.

Kirjoittajat
Virpi Ekholm

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kainuussa ei toistaiseksi näyttöä koronaviruksen brittivariantista

Viralliset tulokset tulevat viikonlopun tienoilla.

Ajassa
Kelan tutkijat ehdottavat liukuvaa lääkekattoa

Vuosiomavastuu täyttyi kahdessa viikossa 1952 henkilöllä.

Ajassa
Saadaanko lääkkeitä? Muuttuuko sairaaloiden sijainti?

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmaluonnoksen.

Blogi
Aikaa on

Asenne työaikaa kohtaan on Yhdysvalloissa hyvin erilainen kuin Suomessa, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä.

Tieteessä
HIV-pandemian juuriminen on yhä kesken

Epidemian rajoittamisessa edistytty huomattavasti.

Kommentti
Mikä on riittävä kattavuus koronarokotteelle?

Infektioiden torjunta on yksilöä laajempi työ- ja potilasturvallisuusasia, kirjoittaa Joel Kontiainen.