1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hengityssuojaimia tulossa sekä ulkomailta että Suomesta
Ajan­kohtai­sta 16/2020 vsk 75 s. 951

Hengityssuojaimia tulossa sekä ulkomailta että Suomesta

STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee toivoo paljon suojainten kotimaiselta tuotannolta.

Hengityssuojaimia tulossa  sekä ulkomailta että Suomesta Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tarvittavien hengityssuojainten määrät vaihtelevat päivittäin, ja niiden tarve on ollut odotettua laajempaa, kertoo STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee. Sekä kirurgisia suu- nenäsuojaimia että hengityksensuojaimia tarvitaan jatkuvasti. Suojaimille on tullut nyt tarvetta myös hoivakodeissa ja kotihoidossa aikaisempaa laajemmin.

– Tarpeen arvioimiseen ja suojainten riittävyyteen vaikuttavat muun muassa potilaiden ja testausten määrät, STM:n suositus käyttää suojaimia myös kotihoidon käynneillä ja hoivakodeissa sekä tarve muilla toimialoilla, kuten kemian- ja ruokateollisuudessa.

Normaalina aikana sairaanhoitopiirit, kunnat ja yksityiset palveluntuottajat hankkivat suojaimia omien hankintakanaviensa kautta, mutta kun markkinoilla kilpailu koveni tarpeen rajusti kasvaessa ympäri maailmaa, Huoltovarmuuskeskuksen varastot otettiin käyttöön yli kaksi viikkoa sitten. Samalla päätettiin tukea eri toimijoiden omia hankintoja niin, että myös Huoltovarmuuskeskuksen kautta hankitaan tarvikkeita suoraan kentän toimijoille. Sillanaukeen mukaan pandemiaan varautuminen ei ole ollut kaikkien toimijoiden osalta riittävää.

– Kaikki terveydenhuollon organisaatiot eivät ole varanneet 4–6 kuukauden suojatarvikevarastoja pandemiasuunnitelmien mukaisesti. Nykyisen suosituksen laajuiseen käyttöön ei myöskään kansallisessa pandemiasuunnitelmassa ollut varauduttu.

Laboratoriomateriaaleista on ollut niin ikään markkinoilla pulaa. Tämän vuoksi koronatestejä ei ole ollut mahdollista lisätä siinä määrin kuin laboratoriokapasiteettimme olisi mahdollistanut.

Ulkomaisessa tuotannossa viidakon lait

Suojainten saatavuudessa on ongelmia maailmanlaajuisesti. Ulkomailta on tullut virheellisiä suojaimia, joita ei ole ollut mahdollista testata ennen kuin vasta Suomessa.

– Viidakon lait ovat vallinneet suojainten toimituksissa. Kaikki välittäjät eivät ole olleet luotettavia. Toisinaan on sattunut, että välilaskun tehneen koneen lasti on otettu käyttöön kyseisessä maassa tai toinen maa on maksanut enemmän ja saanut toiseen maahan tarkoitetun lastin.

Koronaepidemian aikana hankintoja ei voida selvittää niin tarkkaan kuin normaalisti, koska aikaa ei ole. Myös hinnat ovat olleet ongelmallisia: ne ovat kohonneet vähintäänkin kymmenkertaisiksi.

Suojainten toimitukset Kiinasta ovat mutkistuneet, kun Kiina päätti, että tuotteiden pitää olla Kiinan omien vaatimusten lisäksi vastaanottavan maan sertifiointijärjestelmän mukaiset. Saatavuusongelmia on myös siksi, että Kiina varautuu koronaepidemian uuteen aaltoon.

Tilauksia ympäri maailmaa

Suojainten tilauksen hoitaa STM:n toimeksiannosta Huoltovarmuuskeskus. Se pyrkii löytämään ulkoministeriön ja Business Finlandin verkostojen avulla luotettavia ulkomaisia suojainten toimittajia.

Lue myös

Suojaimia tilataan Suomeen useista maista, idästä länteen. Tilauksia on nyt vetämässä muun muassa monista Aasian maista.

Suojavarusteiden saatavuutta pyritään varmistamaan niin ikään EU:n yhteishankinnoilla, joissa Suomi on mukana.

Kotimaiseen tuotantoon vauhtia

Sillanaukee toivoo, että suojavarusteiden ja laboratoriomateriaalien kotimainen tuotanto lähtee pian käyntiin. Useat yrittäjät ovat nyt muuttamassa toimintaansa suojainten tuotantoon sopivaksi.

– Kuntaliitto on kehottanut kuntia hankkimaan kankaisia suojaimia muun muassa kotihoidon ja hoivayksiköiden käyttöön suoraan yrityksiltä. Tämä auttaisi yrityksiä käynnistämään tuotantonsa nopeasti.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.