Hepatiitti C:n hoidon avain löytyy dna:sta
Tutkijat ovat yksilöineet geenimerkin, joka valottaa, kuinka ihminen reagoi hepatiitti C:n hoitoon. Se selvittää myös, miksi eri etniset ryhmät reagoivat samaan hoitoon eri tavoin.
Hepatiitti C -tartuntaa hoidetaan tavallisesti 48 viikon interferoni- ja ribaviriinilääkityksellä. On havaittu, että afroamerikkalaiset reagoivat hoitoon heikommin kuin kaukaasialaiset, mutta parhaiten hoito tepsii itäaasialaisiin potilaisiin.
Uusi, löydetty geenimerkki on pieni muutos dna:n osasessa lähellä IL28B-geeniä. Liki 1 700 tutkittavasta ne, joilta löytyi dna-muutos, reagoivat hoitoon paremmin kuin ne, joilla muutosta ei ollut. Eurooppalaista taustaa olevilla dna-muutosta kulkee perimässä enemmän kuin afrikkalaistaustaisissa ihmisissä.
Tutkijat painottavat, että kyseessä on kiintoisa löytö, mutta että muun muassa hepatiitti C:n harvinaisempien genotyyppien osalta riittää vielä tutkittavaa, ennen kuin geenimerkkiä voidaan testata potilailta rutiiniluontoisesti.
Hepatiitti C sairastuttaa arviolta 170 miljoonaa ihmistä vuosittain. Monet elävät viruksen kanssa vuosia ilman vakavia oireita, mutta joka neljäs tartunta johtaa maksakirroosiin, joka puolestaan voi johtaa maksansiirtotarpeeseen tai maksasyöpään.
Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.
Jaana Ahlblad