Ajan­kohtai­sta

Hiihtäjän astma on erilainen kuin astmaatikkojen

Kilpahiihtäjien astmaoireilun taustalla on todennäköisesti keuhkojen rajun tuuletuksen aiheuttama hengitysteiden kuivuminen.

Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa jopa 75 prosentilla hiihtäjistä esiintyi keuhkoputkien poikkeavaa supistumistaipumusta ja heidän limakalvoillaan esiintynyt tulehdussolujen määrä oli selvästi suurempi kuin terveillä verrokeilla.

LL Eeva-Maija Karjalainen tutki väitöstyössään kilpahiihtäjien ja astmaa sairastavien henkilöiden hengitysteistä otettuja koepaloja selvittääkseen hengitysteiden tulehduksen luonnetta ja syitä. Tutkimuksessa oli mukana kilpahiihtäjiä ja äskettäin astmaan sairastuneita henkilöitä. Hiihtäjien löydöksiä verrattiin terveiden koehenkilöiden ja lievää kroonista astmaa sairastavien henkilöiden löydöksiin.

Astmassa esiintyvään tulehdusreaktioon liittyy myös keuhkoputken epiteelin vaurio, johon liittyen epiteelin tyvikalvolle voi ilmaantua soluväliaineen proteiinia, tenaskiinia, jota ei yleensä esiinny terveen aikuisen keuhkoputken limakalvolla. Lievää kroonista astmaa sairastaviin verrattuna hiihtäjien keuhkoputkien limakalvoilta löytyi vähemmän eosinofiilisia valkosoluja sekä syöttösoluja mutta enemmän neutrofiilisia valkosoluja. Muita tulehdussoluja nähtiin hiihtäjillä saman verran kuin kroonista astmaa sairastavilla. Tenaskiinin paksuus tyvikalvolla oli hiihtäjillä ja astmaatikoilla suurempi kuin terveillä verrokeilla, joilla sitä esiintyi vain vähän jos ollenkaan. Tenaskiinin paksuus oli suurempi atooppisilla kuin ei-atooppisilla astmaatikoilla. Tenaskiinin ilmaantuminen hengitysteihin sekä hiihtäjillä että astmaatikoilla todennäköisesti oli merkki epiteelin vauriosta.

– Hiihtäjillä urheilusuorituksiin liittyy voimakkaasti suurentunut keuhkotuuletus. Se aiheuttaa hengitysteiden kuivumista, joka todennäköisesti on syynä tutkimuksessa todettuun hengitysteiden tulehdukseen, sanoo Eeva-Maija Karjalainen.

Tulehdusreaktio ei liittynyt keuhkoputkien supistumistaipumukseen hiihtäjillä eikä astmaatikoilla, mutta allergista astmaa sairastavilla supistumistaipumus liittyi eosinofiilisen tulehdukseen hengitysteissä.

Hengitettävä kortisoni ei tutkimuksessa tehonnut hiihtäjien tulehdukseen, joka oli erilainen kuin astmaatikoiden hengitysteiden tulehdus. Sen sijaan astmaatikoilla sekä hengitettävä kortisoni että kromoglikaatti vähensivät eosinofiilista tulehdusta

Kestävyyslajien urheilijoilla esiintyy tavanomaista enemmän astmaa ja astman kaltaisia oireita. Näistä oireista kärsivät myös sellaiset urheilijat, joilla ei ole astman suhteen riskitekijöitä eikä aiemmin todettua astmaa. Hiihtäjät harjoittelevat ja kilpailevat kylmässä ilmassa, ja mitä kylmempää ilma on, sitä kuivempaa se on.

LL Eeva-Maija Karjalaisen väitöskirja tarkastetaan 13.6.2008 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030