HIV parani kantasolusiirrolla

Amerikkalaismiehen HIV näyttää parantuneen kantasolusiirrolla. HIV-infektoituneelle miehelle tehtiin Saksassa kantasolusiirto leukemian takia. Tulos on lupaava, mutta yleiseksi menetelmäksi HIV:n hoidossa kantasolusiirrosta ei kuitenkaan ole.

HIV parani kantasolusiirrolla Kuva 1 / 1
Amerikkalaismiehen HIV näyttää parantuneen kantasolusiirrolla. HIV-infektoituneelle miehelle tehtiin Saksassa kantasolusiirto leukemian takia. Tulos on lupaava, mutta yleiseksi menetelmäksi HIV:n hoidossa kantasolusiirrosta ei kuitenkaan ole.

Kantasolujen luovuttajaksi valittiin henkilö, jolla on immuniteetti HI-virusta vastaan. HI-virus pääsee elimistöön CD4-solujen kautta. Lisäksi virus tarvitsee kemokiinireseptorin, yleensä se on kemokiinireseptori-R5. Noin 20 % pohjoiseurooppalaisista on geenimutaatio tuossa solureseptorissa. Ihmisillä, jotka ovat perineet mutaation molemmilta vanhemmiltaan, on immuniteetti ainakin seksiteitse tarttuvaa HI-virusta vastaan. Heitä on Euroopassa noin 1 %.

Kantasolusiirron avulla mies parani leukemiasta. Hoito hävitti myös HI-virukset hänen elimistöstään.

Tapaus oli esillä NEJM-lehdessä jo toista vuotta sitten sitten, kertoo HUS:n Auroran sairaalan osastonylilääkäri Matti Ristola. Nyt potilasta on seurattu pitempään ja tutkittu paremmin. HIV on pysynyt poissa. Tämänhetkisestä tilanteesta raportoi tällä viikolla Blood-lehti.

– Potilasta on seurattava vielä useiden vuosien ajan, että parantuminen voidaan todeta aivan varmasti.

Hän kertoo, että HIV-taudin edetessä virus muuntuu usein niin, että se alkaa käyttää toista kemokiinireseptoria, jota kutsutaan X4:ksi. Jos miehen HI-virus olisi ehtinyt muuntua, hoito ei olisi tehonnut.

Ristola painottaa, ettei kantasolusiirrosta tule HIV:n hoitomenetelmää. Tämänhetkisillä lääkkeillä virus pakotetaan lepotilaan ja potilaat saadaan toipumaan, vaikka tautia ei osata kokonaan parantaa. Lääkkeiden avulla säästetyn elinvuoden hinta on halpa. Sen sijaan kantasolusiirto on monimutkainen ja potilaalle vaarallinen hoito. Mahdollisia luovuttajia on myös liian vähän. Havainto on silti merkittävä.

– On tiedetty, että lepotilaiset virukset varastoituvat CD4-soluihin. On kuitenkin mietitty, voiko elimistössä olla muitakin reservuaareja, joihin hi-virus voisi kätkeytyä. Tämän tapauksen valossa näyttää siltä, että ei ole.

Ristola muistuttaa kuitenkin, että yksittäistapauksesta ei voi vetää kovin paljon johtopäätöksiä.

– Tämä henkilö saattaa olla sattumalta biologisesti poikkeuksellinen.

Ristola kertoo, että HIV:n parantavaa hoitoa yritetään löytää jatkuvasti, mutta se on erittäin hankalaa, sillä elimistön immunologinen muisti sijaitsee CD4-soluissa.

–Niiden tuhoaminen olisi radikaali toimenpide. Ehkä tulevaisuudessa löydetään keino, jolla voitaisiin täsmätuhota vain infektoituneet CD4-solut.

Hertta Vierula
Kuva: Sebastian Kaulitzki/Pixmac

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.