Ajan­kohtai­sta

HIV-tartuntoja ennaltaehkäisevä lääkitys maksuttomaksi

Oikein käytettynä lääke suojaa tehokkaasti HIV-tartunnalta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Uuden asiakasmaksulain myötä HIV-tartuntoja ehkäisevä prep-lääkitys (pre-exposure prophylaxis) muuttuu maksuttomaksi ensi heinäkuun alusta lukien.

Prep-lääkitys on ollut Suomessa saatavilla keväästä 2019 saakka. Oikein käytettynä se antaa tehokkaan suojan HIV-tartuntoja vastaan, kertoo Hivpoint tiedotteessaan. Prepin käyttö on yleistynyt Suomessa seksuaalisesti aktiivisten ja korkeassa HIV-riskissä olevien keskuudessa. Hivpointin arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä lähes 500 prepin käyttäjää.

Lue myös

Tällä hetkellä prep-lääkitys maksaa käyttäjälle edullisimmillaan 59 euroa / 30 tablettia. Vaikka kuukausihinta on monille kohtuullinen, on osa käyttäjistä Hivpointin tietojen mukaan siirtänyt lääkkeen aloitusta tai käyttää lääkettä säästäen.

Suurin osa prepin käyttäjistä asuu HUS-alueella, mutta siitä hyötyjiä on koko maassa. Hoitokäytännöt vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin, mutta kaikissa sairaanhoitopiireissä on valmiudet aloittaa lääkitys. Lääkkeen maksuttomuus vaikuttanee näihin käytäntöihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030