Ajan­kohtai­sta

HIV-tartuntoja ennaltaehkäisevä lääkitys maksuttomaksi

Oikein käytettynä lääke suojaa tehokkaasti HIV-tartunnalta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Uuden asiakasmaksulain myötä HIV-tartuntoja ehkäisevä prep-lääkitys (pre-exposure prophylaxis) muuttuu maksuttomaksi ensi heinäkuun alusta lukien.

Prep-lääkitys on ollut Suomessa saatavilla keväästä 2019 saakka. Oikein käytettynä se antaa tehokkaan suojan HIV-tartuntoja vastaan, kertoo Hivpoint tiedotteessaan. Prepin käyttö on yleistynyt Suomessa seksuaalisesti aktiivisten ja korkeassa HIV-riskissä olevien keskuudessa. Hivpointin arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä lähes 500 prepin käyttäjää.

Lue myös

Tällä hetkellä prep-lääkitys maksaa käyttäjälle edullisimmillaan 59 euroa / 30 tablettia. Vaikka kuukausihinta on monille kohtuullinen, on osa käyttäjistä Hivpointin tietojen mukaan siirtänyt lääkkeen aloitusta tai käyttää lääkettä säästäen.

Suurin osa prepin käyttäjistä asuu HUS-alueella, mutta siitä hyötyjiä on koko maassa. Hoitokäytännöt vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin, mutta kaikissa sairaanhoitopiireissä on valmiudet aloittaa lääkitys. Lääkkeen maksuttomuus vaikuttanee näihin käytäntöihin.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030