1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hoidon vaikuttavuutta voi nyt vertailla
Ajan­kohtai­sta

Hoidon vaikuttavuutta voi nyt vertailla

Kliinisten laaturekisterien hanke saavutti virstanpylvään, kun HIV-, aivoverenkiertohäiriö- ja tahdistinpiloteista saatiin vertailukelpoista dataa.

Hoidon vaikuttavuutta voi nyt vertailla Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Yliopistosairaaloiden kliinisten laaturekisterien hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että käytössä on nyt ensimmäistä kertaa sairaaloiden välistä vertailutietoa hoidon vaikuttavuudesta.

Ensimmäisinä pilotteina mukana ovat olleet HIV, aivoverenkiertohäiriö ja tahdistin. Tulokset on jaettu yliopistosairaaloiden kesken ja vertaisarvioinnit ovat alkaneet.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunkin sairaalan rekisterikohtaisella vastuulääkärillä on vertailukelpoinen näkymä koko maan tuloksiin.

– Aiemmat vertailut ovat tuoneet tietoa toimenpiteiden tuottavuudesta ja taustalla on ollut oletus, että kaikki tehdyt sairaalasuoritteet ovat olleet yhdenvertaisia. Näin ei tietenkään oikeassa elämässä ole, vaan toisista asioista potilaat hyötyvät enemmän kuin toisista. Jotkin asiat varmasti myös tehdään paremmin kuin toiset, TYKS:n sairaalajohtaja ja kliinisten laaturekisterien hankkeen ohjausryhmän jäsen Petri Virolainen arvioi tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa datan laatu on edelleen jossain määrin epätasaista. Tämä johtuu erilaisista kirjauskäytännöistä. Aineiston ongelmakohdat pitää tuntea ennen johtopäätösten tekemistä. Asia vaatii edelleen työtä.

Hyöty on priorisoinnin perusta

Ohjausryhmän puheenjohtaja, HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kuvaa vaihetta merkittäväksi virstanpylvääksi. Kliinisten laaturekisterien avulla palveluiden tuottajat voivat kehittää omaa päivittäistä toimintaansa.

Lue myös

– Jos kaavailtu sote-ratkaisu toteutuu, niiden merkitys kasvaa entisestään, Lehtonen sanoo tiedotteen mukaan.

Petri Virolainen arvioi, että vertaisarvioinnin merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat jatkuvasti, eikä kaikkeen mahdolliseen hoitoon riitä rahaa.

– Hoidon hyödyn määrittäminen tulisi olla kaiken priorisoinnin perusta. Se ei ole mahdollista ilman seurannan mahdollistavia kliinisiä laaturekistereitä.

Vertaisarviointihankkeita on käynnissä kaikkiaan parissa kymmenessä tautiryhmässä. Seuraavassa vaiheessa vertaisarvioinnin piiriin ovat tulossa muun muassa IBD-rekisteri, tyrärekisteri ja verisuonirekisteri.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
”Yksi tähti oli ansaittu”

Jyväskylän terveyskeskus otti opiksi erikoistuvien ­palautteesta.

Tiedepääkirjoitus
Elinikä pitenee, mutta kestääkö terveys?

Merkittävä uhkatekijä toimintakykyiselle vanhenemiselle on lihavuusepidemia, kirjoittaa Timo Strandberg.

Ajassa
Korona-ajan etätyö sujunut pääsääntöisesti hyvin

Etätyötä voitaisiin tehdä vastedes paljon enemmän kuin ennen koronaa, toteavat Työterveyslaitoksen asiantuntijat.

Tieteessä
Lääkärijohtajat käyttävät tietojärjestelmiä johtamisen tukena päivittäin

Suurin osa koki joutui hakemaan tietoja monesta järjestelmästä.

Kolumni
Munasolumarkkinoilla

Luonto pelaa todennäköisyyksillä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Pääkirjoitus
Kohti kestävää terveydenhuoltoa pienin ja suurin askelin

Pieniä tekoja ekologisen kestävyyden hyväksi voi meistä jokainen tehdä, kirjoittaa Mervi Kattelus.