1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hoidon vaikuttavuutta voi nyt vertailla
Ajan­kohtai­sta

Hoidon vaikuttavuutta voi nyt vertailla

Kliinisten laaturekisterien hanke saavutti virstanpylvään, kun HIV-, aivoverenkiertohäiriö- ja tahdistinpiloteista saatiin vertailukelpoista dataa.

Hoidon vaikuttavuutta voi nyt vertailla Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Yliopistosairaaloiden kliinisten laaturekisterien hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että käytössä on nyt ensimmäistä kertaa sairaaloiden välistä vertailutietoa hoidon vaikuttavuudesta.

Ensimmäisinä pilotteina mukana ovat olleet HIV, aivoverenkiertohäiriö ja tahdistin. Tulokset on jaettu yliopistosairaaloiden kesken ja vertaisarvioinnit ovat alkaneet.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunkin sairaalan rekisterikohtaisella vastuulääkärillä on vertailukelpoinen näkymä koko maan tuloksiin.

– Aiemmat vertailut ovat tuoneet tietoa toimenpiteiden tuottavuudesta ja taustalla on ollut oletus, että kaikki tehdyt sairaalasuoritteet ovat olleet yhdenvertaisia. Näin ei tietenkään oikeassa elämässä ole, vaan toisista asioista potilaat hyötyvät enemmän kuin toisista. Jotkin asiat varmasti myös tehdään paremmin kuin toiset, TYKS:n sairaalajohtaja ja kliinisten laaturekisterien hankkeen ohjausryhmän jäsen Petri Virolainen arvioi tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa datan laatu on edelleen jossain määrin epätasaista. Tämä johtuu erilaisista kirjauskäytännöistä. Aineiston ongelmakohdat pitää tuntea ennen johtopäätösten tekemistä. Asia vaatii edelleen työtä.

Hyöty on priorisoinnin perusta

Ohjausryhmän puheenjohtaja, HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kuvaa vaihetta merkittäväksi virstanpylvääksi. Kliinisten laaturekisterien avulla palveluiden tuottajat voivat kehittää omaa päivittäistä toimintaansa.

Lue myös

– Jos kaavailtu sote-ratkaisu toteutuu, niiden merkitys kasvaa entisestään, Lehtonen sanoo tiedotteen mukaan.

Petri Virolainen arvioi, että vertaisarvioinnin merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat jatkuvasti, eikä kaikkeen mahdolliseen hoitoon riitä rahaa.

– Hoidon hyödyn määrittäminen tulisi olla kaiken priorisoinnin perusta. Se ei ole mahdollista ilman seurannan mahdollistavia kliinisiä laaturekistereitä.

Vertaisarviointihankkeita on käynnissä kaikkiaan parissa kymmenessä tautiryhmässä. Seuraavassa vaiheessa vertaisarvioinnin piiriin ovat tulossa muun muassa IBD-rekisteri, tyrärekisteri ja verisuonirekisteri.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia

Päivystyskirurgian saatavuus on turvattava myös poikkeusaikoina, osoittaa TAYS:n johtama tutkimus koronakeväältä.

Ajassa
Suomessa aletaan tutkia koronavirusepidemian vaikutusta syöpäpotilaisiin

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.