1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hoitajat toivovat rauhallisempia kiertoja kirurgian osastoille
Ajan­kohtai­sta 13/1999 vsk 54 s. 1705

Hoitajat toivovat rauhallisempia kiertoja kirurgian osastoille

Kirurgian osastojen hoitajat tunsivat osallistumismahdollisuutensa lääkärikierrolla vähäisemmiksi kuin muiden osastojen hoitajat, koska kierrot olivat kiireisiä ja niihin osallistui samanaikaisesti paljon henkilökuntaa, havaitsi pro gradu -tutkielmassaan hoitajien käsityksiä tehtävistään ja osallistumisestaan lääkärikierroille selvittänyt Johanna Excell. Hänen kyselyynsä vastasi noin noin 130 Malmin ja Marian sairaaloiden kirurgisten ja sisätautien sekä päivystys- ja valvontaosastojen sairaanhoitajaa.

Hoitajat olivat yleisesti ottaen tyytyväisiä yhteistyöhönsä lääkärien kanssa ja osallistumismahdollisuuksiinsa kierroilla, mutta esiin nousi myös epäkohtina pidettyjä seikkoja.

Kirurgian osastojen hoitajista kolmannes tunsi turhautuvansa siihen, ettei lääkäri keskity kierrolla tarpeeksi potilaaseen. Sisätautiosastoilla näin koki vain alle kymmenesosa hoitajista.

Sairaanhoitajat pitivät ongelmallisena sitä, että kirurgit usein antoivat määräyksensä suullisesti kierron hälinän keskellä sen sijaan että antaisivat ne kirjallisesti tai henkilökohtaisesti.

Lue myös

Sisätautiosastojen hoitajat taas arvioivat kiertojen usein venyvän liian pitkiksi, ja hoitajista tuntui, etteivät he ehdi osallistua tarpeeksi osaston muihin töihin. Sisätautiosastoilla lääkärit vaihtuivat usein, minkä hoitajat arvioivat heikentävän lääkärien ja hoitajien yhteistyötä.

Päivystys- ja valvontaosastoilla pidettiin ongelmallisena sisätautilääkärien ja kirurgien saapumista kierrolle usein yhtä aikaa. Omahoitajat eivät silloin voi osallistua samanaikaisesti molemmille kierroille.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.