1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HPV on vahva itsenäinen ennustetekijä suunielun syövässä
Ajan­kohtai­sta

HPV on vahva itsenäinen ennustetekijä suunielun syövässä

HPV-positiivisessa suunielun okasolusyövässä eloonjäämisennuste on merkitsevästi parempi kuin HPV-negatiivisessa.

HPV on vahva itsenäinen ennustetekijä suunielun syövässä Kuva 1 / 1
Papilloomavirus HPV on tavallinen syytekijä suun alueen syövissä, ja potilaiden eloonjäämisennuste on parempi, jos syöpä on HPV-positiivinen. New England Journal of Medicinessä julkaistussa retrospektiivisessä tutkimuksessa HPV osoittautui suunielun okasolusyöpää sairastavilla vahvaksi itsenäiseksi ennustetekijäksi.

Suunielun HPV-positiivisen okasolusyövän hoidon (sisplatiini ja sädehoito) jälkeen 3 vuoden elossaololuku oli 82,4 % ja HPV-negatiivisen syövän hoidon jälkeen 57,1 %. Kun ikä, rotu, syövän aste, tupakointi ja hoitoontulo otettiin huomioon, kuolemanriski HPV-positiivista syöpää sairastaneilla oli 58 % pienempi (HR 0,42; 95 %:n LV 0,27–0,66). Tupakointi lisäsi kuolemanvaaraa merkitsevästi.

Tutkimuksessa oli mukana 323 orofaryngeaalista okasolusyöpää sairastavaa ja heistä 64 %:lla syöpä oli HPV-positiivinen. Tutkimukseen liittyvässä pääkirjoituksessa todetaan, että suun alueen HPV-positiiviset okasolusyövät lisääntyvät teollisuusmaissa enemmän kuin yleensä tupakointiin liittyvät HPV-negatiiviset syövät vähenevät. Näiden syöpätyyppien erot ovat niin merkittävät, että niihin voisi ajatella löytyvän erilaiset hoitomenetelmät.

HPV-rokote saattaa tulevaisuudessa kääntää suun okasolusyöpäluvut laskuun, mikäli rokote annetaan ennen altistumista, sillä HPV 16 ja 18 ovat näissäkin syövissä yleisiä. Lapset tosin altistuvat virukselle jo hyvin varhain, usein jo syntymässään, mutta yleensä virus häviää parin vuoden ikään mennessä.

Marianne Jansson

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.