1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HPV-rokote tehoaa miehilläkin
Ajan­kohtai­sta

HPV-rokote tehoaa miehilläkin

HPV-rokote todettiin New England Journal of Medicine –lehdessä turvalliseksi ja tehokkaaksi myös miehillä. Rokote ehkäisi visvasyylien muodostumista tehokkaasti, kun se annettiin ennen altistumista papilloomavirukselle.

HPV-rokote tehoaa miehilläkin Kuva 1 / 1

HPV-rokote todettiin New England Journal of Medicine –lehdessä turvalliseksi ja tehokkaaksi myös miehillä. Rokote ehkäisi visvasyylien muodostumista tehokkaasti, kun se annettiin ennen altistumista papilloomavirukselle.

Rokote ehkäisi visvasyylien muodostumista ja HPV-infektiota myös riippumatta aiemmasta virustartunnasta.

Kaksoissokkotutkimukseen osallistui 4 065 tervettä 16–26-vuotiasta miestä 18 maasta. Heistä 85 prosentilla oli vain naispuolisia seksikumppaneita.

Testattu rokote oli nelivalenttinen HPV-rokote, joka tehoaa HPV-tyyppeihin 6, 11, 16 ja 18.

Hoidon aikomukseen perustuvassa analyysissä rokotettujen ryhmässä visvasyyliä todettiin 36:lla tutkituista, lumelääkettä saaneiden ryhmässä visvasyyliä tuli 89:lle. Rokotteen teho oli 60, 2 %. Teho oli 65,5 % kun mukaan laskettiin vain ne neljä virustyyppiä, joita vastaan rokote on kehitetty.

Toinen tutkimusryhmän johtajista, UCSF:n (University of California San Francisco) professori Joel Palefsky, sanoo yliopiston tiedotteessa että kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa rokotteen olevan tehokas myös pojilla. Hän painottaa, että poikien rokottaminen riittävän nuorena voisi estää papilloomaviruksen aiheuttamien visvasyylien muodostumisen suurimmassa osassa tapauksia kokonaan.

– Visvasyyliä pidetään miehillä pikemmin häiritsevinä kuin vaarallisina. Ne aiheuttavat kuitenkin myös masennusta ja itsetunto-ongelmia. Lisäksi niiden hoitamisesta seuraa usein komplikaatioita.

Tutkijat painottavat, että HPV-rokote vähentää luultavasti myös genitaali- ja anaalialueen syöpiä ja kurkkusyöpää. Näiden hyötyjen toteamiseksi tarvittaisiin kuitenkin uusia tutkimuksia.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.