HPV-rokotetutkimus käynnistyi lupaavasti
Yläasteikäisillä toteutettava papilloomavirusrokotteen (HPV) hyöty- ja vaikuttavuustutkimus on käynnistynyt hyvin. Suostumuksia on otettu vastaan tähän mennessä 33 tutkimuspaikkakunnalla yhteensä jo yli 7 000.
Yläasteikäisillä toteutettava papilloomavirusrokotteen (HPV) hyöty- ja vaikuttavuustutkimus on käynnistynyt hyvin. Suostumuksia on otettu vastaan tähän mennessä 33 tutkimuspaikkakunnalla yhteensä jo yli 7 000. Kirjallisia suostumuksia on tullut ennakoitua nopeammin.
Kaikkiaan 30 000 nuoren ennakoidaan ottavan rokotteet hyvissä ajoin ennen huhtikuun loppua, jolloin tutkimuksen ensimmäinen rekrytointivaihe päättyy. Kansanterveyslaitoksen, Tampereen yliopiston, HYKS Naistenklinikan ja Väestöliiton toteuttamaan vaikuttavuustutkimukseen kutsutaan vuosina 2007–2009 kaikkiaan 85 000 nuorta.
Tutkimuksessa kaikki tutkittavat saavat sekä HPV16/18- että hepatiitti B-virus (HBV) -rokotteet kolmen pistoksen sarjoina. Paikkakunnat satunnaistetaan eri ryhmiin rokotusjärjestyksen ja rokotettavien sukupuolen mukaan. Vertaamalla HPV-infektioiden esiintyvyyttä eri paikkakuntaryhmissä saadaan vuodesta 2010 alkaen tietoa siitä, mikä rokotusstrategia on hyödyllisin.
Aiemmissa faasin III rokotetehotutkimuksissa HPV-rokotteet ovat suojanneet erittäin hyvin tartunnoilta ja niiden seurauksena syntyviltä kohdunkaulansyövän esiasteilta. Rokote ei kuitenkaan paranna jo saatuja infektioita tai solumuutoksia. Nyt tarkoitus on tutkia pitääkö HPV-epidemian taltuttamiseksi rokottaa sekä tytöt että pojat, ja minkä ikäisenä rokottaminen on tehokkainta.
Janne Ora
Valtava joukko nuoria kutsutaan HPV-rokotetutkimukseen
HPV-rokotteiden markkinointi kiihtyy - näyttö pitkäaikaistehosta puuttuu vielä