1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HPV-rokotteen hinta romahti – nyt THL suosittaa
Ajan­kohtai­sta

HPV-rokotteen hinta romahti – nyt THL suosittaa

Kansallisessa rokotusohjelmassa HPV-rokotteen hinta romahtaa noin viidennekseen nykyisestä apteekkihinnasta, mikä sai osaltaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosittamaan rokotteen tuomista Suomenkin tyttöjen ulottuville.

HPV-rokotteen hinta romahti – nyt THL suosittaa Kuva 1 / 1

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää sosiaali- ja terveysministeriölle HPV-rokotteen sisällyttämistä kansalliseen rokotusohjelmaan.

– Tarkoituksena on, että 11–12-vuotiaille tytöille tarjotaan rokotetta kouluterveydenhuollossa. Ensimmäisenä vuonna rokotteen voisivat saada myös 13–15-vuotiaat tytöt, kertoo pääjohtaja Pekka Puska.

HPV-rokotusohjelman vuotuiset kustannukset olisivat kaikkiaan noin 2-3 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on laskenut roimasti sen jälkeen, kun saatiin tietää, että Ruotsi voi ostaa rokotetta noin 22 euron annoshinnalla. Rokotuksen tuominen kansalliseen rokotusohjelmaan on saanut lääkeyhtiöt pudottamaan hintaa tuntuvasti. Apteekissa rokoteannos maksaa nyt 112–150 euroa.

– Tähän mennessä kolmen annoksen rokotesatsia on apteekeista hankittu noin 6 000 tytölle. Suomalaisissa rokotetutkimuksissa rokotteen on saanut noin 30 000 tyttöä, kertoo THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino.

Aikaisintaan rokotukset voitaisiin aloittaa syksyllä 2012, mikäli sosiaali- ja terveysministeriö hyväksyy rokotusohjelman muutoksen ja uusi eduskunta myöntää määrärahat.

Rokotukset ja seulonta kulkevat käsikädessä

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 170–180 naista, ja siihen kuolee vuosittain noin 50–70 naista.

Rokotusohjelman rinnalla THL suosittelee kohdunkaulan syövän seulontaohjelman välitöntä kehittämistä kiinnittäen erityistä huomiota seulonnan laatuun.

– Ongelmana on, että seulontaohjelman ulkopuolinen papa-testaus kohdistuu paljolti liian nuoriin naisiin, jakautuu epätasaisesti ja ehkäisee vähemmän syöpää suuremmin kustannuksin kuin nykyistä tehokkaammin organisoitu seulonta voisi estää, sanoo dosentti Pekka Nieminen HYKS:sta.

Nieminen veti asiantuntijatyöryhmää, joka selvitti rokotusten ja seulonnan tulevaisuutta. Työryhmän selonteon mukaan organisoitu seulontaohjelma tulisi aloittaa nykyistä nuoremmista, 25-vuotiaista naisista ja sitä tulisi jatkaa nykykäytäntöä vanhempiin, 65-vuotiaisiin naisiin. Lisäksi työryhmä suosittelee, että 35 vuotta täyttäneiden naisten seulonnoissa siirrytään papa-testistä HPV-testiin.

Seulontaohjelman ulkopuolisia papa-testejä tulisi Pekka Niemisen mukaan selvästi vähentää.

Ulla Järvi
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.