Ajan­kohtai­sta

HPV-rokotukseen ei tarvita enää erillistä lupaa

Koulun alussa annettu rokotuslupa koskee nyt myös HPV-rokotetta, kun se on ollut rokoteohjelmassa viisi vuotta.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

HPV-rokotukseen ei tarvitse kysyä erikseen lupaa.

Kouluissa kysytään tyypillisesti ensimmäisten luokan oppilaiden huoltajilta suostumus kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotteiden antamiseen.

Nyt tyttöjen HPV-rokote on ollut ohjelmassa viisi vuotta ja rokotteen saavien tyttöjen ollessa ensimmäisellä luokalla HPV-rokote oli rokotusohjelmassa.

– Nyt koulunsa aloittavien lasten vanhemmat tietävät, että yleinen rokotuslupa koskee myös HPV-rokotetta. Tästä syystä erillinen lupa ei ole enää tarpeen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino sanoo tiedotteen mukaan.

HPV-rokote annetaan 11–12-vuotiaille. Ennen rokotteen antamista lasten vanhemmille kerrotaan rokotteesta tarkemmin. Vanhemmat voivat kieltää HPV-rokotuksen ottamalla yhteyttä kouluun.

Terveydenhoitaja voi tarjota rokotetta uudestaan ylemmillä luokkatasoilla, kun tyttö on riittävän kypsä tekemään itse rokotuspäätöksen.

Lue myös

HPV-rokote estää neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Juuri nämä tyypit aiheuttavat myös suurimman osan syövistä. Naisilla HPV aiheuttaa myös osan emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä.

Poikien HPV-rokotteen lisäämistä kansalliseen rokotusohjelmaan selvitetään. Poikien rokottaminen vähentäisi viruksen kiertämistä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030