1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HPV-rokotukset rokotusohjelmaan ensi syksynä
Ajan­kohtai­sta

HPV-rokotukset rokotusohjelmaan ensi syksynä

Rokote annetaan kolmen rokotteen sarjana 11–12-vuotiaille tytöille ja todennäköisesti myös 13–15-vuotiaille tytöille. Pakettiin kuuluu myös seksuaalivalistusta.

HPV-rokotukset rokotusohjelmaan ensi syksynä Kuva 1 / 1

HPV-rokote papilloomavirusta vastaan tulee kansalliseen rokotusohjelmaan. Suunnitelman mukaan rokotukset alkavat vuoden päästä syksyllä.

Hallitus sopi rokotteen lisäämiseen vaadittavasta rahoituksesta talousarvioesityksessä, ja määrärahan tarve nousee 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2013. Muutos sinetöidään lopullisesti joulukuussa, kun eduskunta päättää asiasta.

HPV-rokote annetaan kolmen rokotteen sarjana 11–12-vuotiaille tytöille ja todennäköisesti myös 13–15-vuotiaille tytöille.

Rokotusten ohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Rokotukset vaativat erityisjärjestelyjä, sillä ne annetaan neuvolan sijaan kouluissa.

– Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus on, että pakettiin kuuluu rokotuksen lisäksi myös yleistä seksuaalivalistusta. Asiasta huolehditaan siis laajemmin, ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen STM:stä kertoo.

STM esitti alun perin, että HPV-rokotukseen saataisiin 8,2 miljoonaa euroa. Tuoreet laskelmat ja kokemukset hintakilpailutuksista ovat laskeneet arviota. Esimerkiksi pneumokokkirokotteet saatiin oletettua edullisempaan hintaan.

– Jos voimme hankkia rokotteet suunnilleen samaan hintaan kuin naapurimaissa, summan pitäisi riittää, Virolainen-Julkunen toteaa.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.