Ajan­kohtai­sta

HPV-testi herkempi kuin Papa-koe myös seulonnassa

Suomalaistutkimus vertaili ensi kertaa HPV-DNA-testiä ja Papa-koetta kohdunkaulan syövän seulontaohjelmassa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/naisjoukko-Pixmac000000333107.jpg
HPV-DNA-testi ja sen perusteella tehty sytologinen tutkimus löysi kohdunkaulan syövän uhkaavat esiasteet herkemmin kuin perinteinen Papa-koe suomalaisnaisten seulonnassa.

British Medical Journalissa (online) julkaistussa tutkimuksessa kohdunkaulan syövän seulontaan vuosina 2003–2005 kutsuttujen yli 58 000 eteläsuomalaisen naisen aineisto satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toisen näytteistä tehtiin ensin HPV-DNA-testi ja vain siinä positiivisiksi osoittautuneista näytteistä tutkittiin sytologia. Kutsutuista noin kaksi kolmasosaa osallistui seulontaan. Seulontatulokset yhdistettiin Syöpärekisterin tietoihin vuosilta 2003–2007.

CIN III+ -tason löydöksiä (CIN III, adenokarsinooma in situ, syöpä) löytyi HPV-testiryhmässä 76 ja perinteisessä seulonnassa 53. Kutsuttujen joukossa tämä tarkoittaa HPV-testiryhmässä suhteellista esiintyvyyttä 1,44 (95 %:n LV 1,01–2,05) verrattuna perinteisen seulonnan ryhmään, ja osallistuneiden joukossa suhdeluku on 1,77 (1,16–2,74).

CIN III+ -löydöksiä oli HPV-testiryhmässä enemmän sekä alkuperäisessä ryhmässä että niillä, joille suositeltiin tiheämpää seulontaa. Löydöksissä ei ollut merkitsevää eroa naisilla, joiden seulontatulos oli negatiivinen.

HPV-testiä käytettäessä kaiken kaikkiaan positiivisia löydöksiä oli enemmän (110 vs. 72). HPV-testiryhmän naisille myös suositeltiin useammin tehostettua seulontaa (1 244 vs. 1 053) kuin Papa-koetta käytettäessä. Tavallisimmin näissä tapauksissa HPV-testitulos oli positiivinen mutta sytologinen tutkimus negatiivinen tai sillä rajalla.

Tutkimus osoittaa ensi kertaa HPV-DNA-testin suuremman herkkyyden kohdunkaulan uhkaavien solumuutosten havaitsemisessa myös seulonnassa Papa-kokeeseen verrattuna. Positiivisen HPV-tuloksen aiheuttamien lisätutkimusten määrää on pidetty ongelmana, mutta tutkijat eivät pidä kuormitusta liian suurena yli 35-vuotiaiden naisten seulonnassa. Sen sijaan nuorempien naisten seulonnassa tämä on haaste, koska HPV-positiivisia on tässä ryhmässä paljon.

Lisätietoa mm. sopivista seulontaväleistä eri ikäryhmissä tarvitaan vielä, ennen kuin seulontamenetelmää muutetaan. Tutkimusta on tarkoitus jatkaa vielä ainakin toisen seulontakierroksen verran.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030