Huijari nukkuu makeasti

– Psykopaatteja tutkittaessa on havaittu, että moni heistä nukkuu poikkeuksellisen hyvin, mutta kärsii hereillä ollessaan suorastaan kroonisesta ikävystyneisyydestä, kuvaili tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Huijari nukkuu makeasti Kuva 1 / 1

Hans Kalm, Zoe D. Katze, Doc. Dr. med. d´Africa... Julkisuuden valokeilan ulkopuolella on Suomessakin ollut muutamia valelääkäreitä. Huijarin muotokuvaa piirsi Lääkäripäivien torstain pääpuhuja tutkimusprofessori ja Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma.

Hans Kalm ehti ennen kuolemaansa 92-vuotiaana vuonna 1981 osallistua kahteen sotaan ja toimia pitkään kouluttamattomana lääkärinä. Lääkintöhallitus kielsi häneltä potilastyön 1969, kun paljastui, että Kalm oli hoitanut diabeetikkoja homeopatialla. Diagnooseja hän teki erikoislaatuisella tavalla tutkimalla esimerkiksi hiustupsua tai käsialanäytettä heilurin avulla.

– Internet kertoo yhä Kalmin olleen vaihtoehtolääkäri, terapeutti ja kuuluisa parantaja, jonka tieteellinen tuotanto oli laajaa, kertoi Lauerma.

Zoe D. Katze -nimisenä esiintynyt ”professori, parantaja ja maailman johtava motivaatiopsykologi” antoi 1990-luvulla yliopistollisessa terveydenhuollon jatkokoulutuksessa hypnoosikoulutusta, vaikka kaikki komean näköiset todistukset lienevät olleen väärennöksiä.

– ”Voodoopapittarien kouluttama” d´Africa puolestaan ilmoitteli lehdissä 90-luvun lopulla hoitavansa nuorten tyttöjen ja naisten frigiditeettia ja muita seksuaaliongelmia stimulaatiohoidoin. Eräässä opetussairaalassa hän pääsi pitämään jopa asiantuntijaluennon herättäen melkoista hämmennystä kuulijakunnassa. Opetusfilmit kun esittivät esittivät enimmäkseen afrikkalaistyttöjä ja käärmeitä, kuvaili Lauerma.

Asuuko rikollinen mieli aivoissa?

Lauerma on yksi syvällisimmin huijauksen historiaan perehtyneitä suomalaistutkijoita. Hän sanoo, että huijaus perustuu vaikutuksen tekemiseen, mikä voi myös edistää paranemista. Parhaimmillaan huijauksen, plasebon tai suggestiovaikutuksen teho voi olla dramaattinen.

Lauerman mukaan huijareita tutkittaessa paljastuu yleensä narsistista persoonallisuutta ja psykopatiaa, ei useinkaan asososiaalista persoonallisuushäiriötä. Etenkin pitkäaikaiseen huijaukseen pystyvä ihminen ei voi olla pidäkkeetön tai holtiton, vaan hänen on kyettävä joustamaan ja hallitsemaan tekojaan ja puheitaan. Yleensä menestyneet huijarit ovatkin muita rikollisia koulutetumpia ja älykkäämpiä.

Asuuko rikollinen mieli aivoissa? Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan psykopatiaan korreloivia löydöksiä ovat muun muassa heikko serotoniiniaineenvaihdunta ja heikosti kehittynyt hippocampus-amygdalakompleksi ja prefrontaalikorteksi.

Uudemmissa tutkimuksissa on myös havaittu, että psykopatologia yhdistyy syvään uneen eli runsaaseen NREM S4 -uneen. Lisäksi psykopaatin aivosahkötoiminta voi olla hidastunutta.

– Hän voi kärsiä suorastaan kroonisesta ikävystyneisyydestä, jollei saa jatkuvia voimakkaita virikkeitä, joita huijaukseen perustuva elämä juuri tuottaa, Hannu Lauerma kertoo.

Tunnista psykopaatti – kysy nykyistä pomoa edeltävältä esimieheltä

Hannu Lauerma totesi, ettei narsististen persoonallisuuksien tai psykopaattien tuloa terveydenhuollon ammatteihin voi täysin estää. Perfektionismi ja vallan halu päinvastoin voivat houkuttaa heitä lääkärin ja hoitajan opintoihin, sillä työskentely mielletään elämän ja kuoleman hallitsemiseksi.

Itse työssä sitten tilaisuus tekee varkaan, kun tunne vallasta juovuttaa.

– Psykopaatilta puuttuu empatiakyky, mutta heillä on kyky herättää myötätuntoa ja vakuuttaa muut uskomaan hänen puheisiinsa. Niinpä hän etenee urallaan ja onnistuu vaihtamaan työpaikkaa hurmaamalla työhönottajan. Meillä ei nimittäin ole luontaista kykyä ”tunnistaa” psykopaattia, jotka voivat olla todella charmikkaita huijareita, sanoi Lauerma.

Rekrytointitilanteessa tällaiset ihmiset eivät jää kiinni, etenkin jos haastattelijoita on vain yksi. Erilaisin roolein varustetut haastattelijat sen sijaan voivat onnistua paljastamaan huijarin.

– Poliisilta saatavat turvallisuusselvitykset, todistusten aitouden tarkistaminen ja entisten esimiesten haastattelu ovat keinoja estää huijarin eteneminen, Hannu Lauerma painotti.

Ulla Järvi

Kuva: Jukka Mykkänen

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.