Ajan­kohtai­sta

Huoli lähipalveluista leimaa lausuntoja sote-järjestämislaista

STM teki yhteenvedon lausunnoista sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia koskevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi. Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo, että ehdotus ei kykene toteuttamaan hallituksen esityksen tavoitteita, vaikka lähtökohta on oikea.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A9421958_puhekuplat-2.jpg

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan ehdotuksen lähtökohta on oikea. Ehdotus ei kuitenkaan kykene toteuttamaan hallituksen esityksen tavoitteita. Näin kertoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

STM teki yhteenvedon lausunnoista sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia koskevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi. Lausuntoja antoi 296 kuntaa, 50 kuntayhtymää, 14 valtion viranomaista, 50 järjestöä ja 36 muuta tahoa.

Lausuntopyyntöön vastanneista kunnista valtaosa on pieniä, alle 20 000 asukkaan kuntia. Keskisuuria kuntia vastanneista on 12 % ja suuria kuntia 7 %.

– Lausunnoissa tuli täystyrmäys vastuukuntamallille. Myös Lääkäriliiton näkemyksen mukaan vastuukuntamalli on epädemokraattinen ja siihen liittyy perustuslaillisia ongelmia. Kuntayhtymämalliin liitetyt pulmat voidaan hoitaa rahoitukseen liittyvillä ratkaisuilla, Pärnänen toteaa.

Lausunnoissa nousi myös esiin huolestuminen lähipalveluista. Pärnäsen mukaan huoli on ymmärrettävä, ja se on ehdottomasti otettava huomioon jatkovalmisteluissa.

– Lausunnoissa ehdotetaan, että lähipalvelujen sisältö ja saavutettavuuskriteerit pitää määritellä. Lääkäriliitto on samaa mieltä. Järjestämisen keskittäminen ei saa tarkoittaa palvelujen keskittämistä. Palveluja voidaan keskittää silloin, jos se on palvelujen laadun ja kustannusvaikuttavuuden näkökulmasta tarkoituksenmukaista.

Lääkäriliitto kannattaa vieläkin voimakkaampaa järjestämisen keskittämistä kuin hallituksen esitysluonnoksessa.

Järjestäminen pitää keskittää erva-tasolle, viidelle alueelliselle järjestäjälle, mikä ei siis tarkoita palvelujen keskittämistä viiteen yksikköön Suomessa, ei edes erikoissairaanhoidon palvelujen.

Sote-alue palvelujen järjestäjänä liian pieni

Pärnänen huomasi, että lausunnoissa näkyi sekaannus siitä, mitä palvelujen järjestämisellä ja tuottamisella tarkoitetaan.

– Toisaalta vaaditaan kaksitasoista järjestämistä, jonka mukaan pitää olla sote-alueet ja perustason alueet. Lausunnoissa ilmenee myös, että viiden erva-alueen hallintomallia pidetään raskaana ja kannatetaan yhtä valtakunnallista erva-aluetta.

Lääkäriliiton mielestä palvelujen järjestäminen täytyy ensimmäisessäkin vaiheessa toteuttaa vähintäänkin sote-alueilla.

– STM:n ja sen alaisten keskusvirastojen johtamisen, ohjauksen ja valvonnan pitää olla tehokasta. Täytyy varmistaa, että meillä on kansallisesti yhtenevät käytännöt. Monien näkemysten mukaan erva on silloin ylimääräinen porras.

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan sote-alue on kuitenkin liian pieni palvelujen järjestämisestä vastaavana toimijana.

– Tarvitsemme STM:n ja sen alaiset keskusvirastot sekä riittävän suuret ja vahvat alueelliset palvelujen järjestäjät. Myös nykyinen palvelujen tuotantokoneisto tarvitaan, tosin varmaankin vuosien kuluessa eri lailla virittyvänä.

Pärnänen kiinnittää myös huomiota siihen, että lausuntoyhteenvedossa ei kommentoitu mitenkään lausuntopyynnön rahoitusta ja kuntien välistä kustannusten jakoa koskevia kysymyksiä.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030