Ajan­kohtai­sta

Huolta aiheuttavasta omikronista tiedetään vasta vähän

Koronaviruksen uusi variantti pakottaa tehostamaan rokotuksia, rajoituksia ja suojatoimia.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Koronaviruksen uusi variantti omikron (B.1.1.529) aiheuttaa vakavaa huolta ja sulkee rajoja, mutta toistaiseksi siitä tiedetään vasta vähän.

Maailman terveysjärjestö WHO uskoo, että taudin vakavuutta ja tartuttavuutta koskevan tiedon karttumiseen menee ainakin päiviä tai viikkoja. WHO on määritellyt muunnoksen huolestuttavaksi.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi, että todennäköisyys omikronin leviämiselle Euroopassa on korkea ja viruksen mutaatioprofiilin perusteella osittainen immuunipako on todennäköistä.

Variantissa on lukuisia muutoksia koronaviruksen piikkiproteiinissa, minkä vuoksi sen otaksutaan leviävän muita variantteja tehokkaammin.

Vaikuttaa tarttuvan helpommin uudestaan

WHO:n sunnuntaisten tietojen mukaan vielä ei ole selvää, onko omikron-variantti tartuttavampi kuin muut variantit. Positiivisten koronatestien määrä Etelä-Afrikassa on noussut, mutta vielä ei tiedetä, johtuuko se omikronista vai muista tekijöistä.

Myöskään sitä ei toistaiseksi osata sanoa, aiheuttaako omikron vakavampaa tautia. Koronapotilaiden määrä Etelä-Afrikan sairaaloissa on noussut, mutta on vielä epäselvää, johtuuko se siitä, että suurempi määrä ihmisiä on saanut tartunnan, vai aiheuttaako omikron vakavampaa tautia. Tietoa ei myöskään ole siitä, eroavatko omikronin aiheuttamat oireet muiden varianttien aiheuttamista.

Alustavasti vaikuttaa siltä, että omikroniin voi liittyä aiempia variantteja suurempi uuden koronatartunnan riski ihmisillä, jotka ovat taudin jo sairastaneet. Rokotusten tehosta tarvitaan lisää tietoa, mutta edelleen niitä pidetään kriittisen tärkeinä estämään vakavia sairastumisia ja kuolemia.

PCR-testit havaitsevat omikron-variantin muiden varianttien tapaan. Vielä ei tiedetä, miten asia on antigeenitestien kohdalla.

Rokotukset, maskit ja rajoitukset

ECDC on vakavasti huolestunut siitä, että muunnos voi merkittävästi heikentää koronarokotteiden tehoa ja lisätä uuden tartunnan riskiä.

Lue myös

– Muunnoksen tartuttavuuteen, rokotteen tehoon, uuden koronainfektion riskiin ja muihin ominaisuuksiin liittyy huomattavaa epävarmuutta, sanoi ECDC:n johtaja Andrea Ammon tiedotteessa.

ECDC pitää nyt tärkeänä rokotuksia, rokotteiden tehosteannoksia ja ei-lääketieteellisiä keinoja, kuten maskeja, etätyötä ja kokoontumisrajoituksia.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uhan väestön terveydelle ja hyvinvoinnille. Aluehallintovirastot ovat määränneet, että rajanylityspaikoilla on järjestettävä terveystarkastus kaikille matkustajille, jotka ovat ennen maahantuloa 14 päivän sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-variantin leviämistä.

Omikron-variantti havaittiin ensimmäisen kerran ennen marraskuun puoliväliä Botswanasta ja Etelä-Afrikasta kerätyistä näytteistä. Eri Euroopan maista sitä on löydetty 26.11. alkaen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030