Ajan­kohtai­sta

Huono käytös vastaanotolla puhuttaa Ylellä: "Usein tilanteisiin liittyy ylikuormitus"

Potilasmääriin nähden valitusten määrä on pieni.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Yle kirjoittaa tänään potilasasiamiesten saamista yhteydenotoista lääkärien epäasialliseen käytökseen liittyen.

Esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten potilasmies Tuomas Kumpula kertoo saaneensa poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja lääkärien epäasialliseen käytökseen liittyen.

Potilaat ovat kertoneet lääkärin esimerkiksi huutaneen tai ohjanneen potilaan ulos kesken tutkimuksen. Yhden valituksen mukaan potilas ei lääkärin hermostumisen jälkeen uskaltanut kertoa kaikkia asioita terveydestään.

Toisaalta HYKS-sairaanhoitoalueen potilasasiamiehen Anita Karhu-Hämäläisen mukaan heillä lääkäreistä tulleet valitukset ovat vähentyneet. Hoidettavien potilaiden määrään nähden valitusten määrä on hänen mukaansa pieni.

Myös Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Tarja Nylund sanoo, että käyntimääriin nähden kyse ei ole laajasta ongelmasta.

"Joku hiiltyy, aiheesta tai ei"

Ylen haastattelema Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kertoo aiemman uransa aikana törmänneensä ilmiöön.

Lue myös

– Joku hiiltyy, aiheesta tai ei. En halua lainkaan puolustella tällaista käytöstä, mutta usein tilanteisiin liittyy ylikuormitus, Myllymäki sanoo Ylen haastattelussa.

Liian suuren työkuorman takana voi olla lääkärivaje tai lääkärin halu tehdä ylimääräisiä päivystysvuoroja, hän arvioi. Myllymäki kertoo aikanaan rajoittaneensa esimerkiksi keikkalääkäreiden päivystysvuoroja.

Kuva: Adobe/AOP

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030