1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HUS avasi nettikuntoutuksen pitkäaikaisiin haittaaviin kehollisiin oireisiin
Ajan­kohtai­sta

HUS avasi nettikuntoutuksen pitkäaikaisiin haittaaviin kehollisiin oireisiin

Jopa viisi prosenttia väestöstä kärsii oireista, joihin ei perusteellisissakaan tutkimuksissa löydy selitystä.

HUS avasi nettikuntoutuksen pitkäaikaisiin haittaaviin kehollisiin oireisiin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tarjoaa verkon välityksellä kuntoutusohjelmaa haittaavista ja pitkäaikaisista kehollisista oireista kärsiville.

Aina ei saada selville, mistä oireet johtuvat. Potilas voi kuitenkin hyötyä räätälöidystä kuntoutuksesta niin, että toimintakyky ja elämänlaatu voivat parantua.

Jopa viisi prosenttia väestöstä ja joka neljäs potilas perusterveydenhuollon vastaanotolla kärsii oireista, joihin ei perusteellisissakaan tutkimuksissa löydy selitystä.

Oireita voi tulla mistä kehon osasta hyvänsä, mutta tavallisimpia ovat erilaiset kivut, iho-oireet, hengitysoireet, väsymys tai ruuansulatukseen liittyvät oireet.

– Tällaiset oireet ovat haastavia sekä niistä kärsiville että terveydenhuollon ammattilaisille ja valitettavan usein joudutaan tilanteeseen, jossa sopivaa hoitoa ei ole tarjolla. Hoitojärjestelmän puutteiden vuoksi moni jää yksin oireidensa kanssa, sanoo ylilääkäri Suoma Saarni HUS:n Psykiatriasta tiedotteessa.

Kuntoutusohjelmaan pääsee kaikkialta Suomesta

Joskus pitkäaikainen kehollinen oireilu muodostaa noidankehän, jossa oireet, niitä koskevat tulkinnat, tuntemukset ja toimintamallit kietoutuvat hankalaksi vyyhdiksi.

Lue myös

Huolet ja tulkinnat voivat edelleen lisätä oireisiin liittyvää stressiä ja johtaa vetäytymiseen sosiaalisista kontakteista. Tämä puolestaan edelleen saattaa heikentää fyysistä kuntoa ja vahvistaa käsitystä oireiden haitasta ja omasta toimintakyvyttömyydestä.

Kuntoutusohjelman keskeinen ajatus on rauhoittaa elimistön stressitilaa ja opetella omaa hyvinvointia tukevia toimintamalleja ja suhtautumista oireita kohtaan.

Työskentely kuntoutusohjelmassa on itsenäistä. Ammattilainen antaa taustatukea.

Pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden kuntoutusohjelman pääsee aloittamaan lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta. Ohjelma kestää kymmenen viikkoa. Hoito on potilaalle maksuton.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.