Ajan­kohtai­sta

HUS avasi nettikuntoutuksen pitkäaikaisiin haittaaviin kehollisiin oireisiin

Jopa viisi prosenttia väestöstä kärsii oireista, joihin ei perusteellisissakaan tutkimuksissa löydy selitystä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tarjoaa verkon välityksellä kuntoutusohjelmaa haittaavista ja pitkäaikaisista kehollisista oireista kärsiville.

Aina ei saada selville, mistä oireet johtuvat. Potilas voi kuitenkin hyötyä räätälöidystä kuntoutuksesta niin, että toimintakyky ja elämänlaatu voivat parantua.

Jopa viisi prosenttia väestöstä ja joka neljäs potilas perusterveydenhuollon vastaanotolla kärsii oireista, joihin ei perusteellisissakaan tutkimuksissa löydy selitystä.

Oireita voi tulla mistä kehon osasta hyvänsä, mutta tavallisimpia ovat erilaiset kivut, iho-oireet, hengitysoireet, väsymys tai ruuansulatukseen liittyvät oireet.

– Tällaiset oireet ovat haastavia sekä niistä kärsiville että terveydenhuollon ammattilaisille ja valitettavan usein joudutaan tilanteeseen, jossa sopivaa hoitoa ei ole tarjolla. Hoitojärjestelmän puutteiden vuoksi moni jää yksin oireidensa kanssa, sanoo ylilääkäri Suoma Saarni HUS:n Psykiatriasta tiedotteessa.

Kuntoutusohjelmaan pääsee kaikkialta Suomesta

Joskus pitkäaikainen kehollinen oireilu muodostaa noidankehän, jossa oireet, niitä koskevat tulkinnat, tuntemukset ja toimintamallit kietoutuvat hankalaksi vyyhdiksi.

Lue myös

Huolet ja tulkinnat voivat edelleen lisätä oireisiin liittyvää stressiä ja johtaa vetäytymiseen sosiaalisista kontakteista. Tämä puolestaan edelleen saattaa heikentää fyysistä kuntoa ja vahvistaa käsitystä oireiden haitasta ja omasta toimintakyvyttömyydestä.

Kuntoutusohjelman keskeinen ajatus on rauhoittaa elimistön stressitilaa ja opetella omaa hyvinvointia tukevia toimintamalleja ja suhtautumista oireita kohtaan.

Työskentely kuntoutusohjelmassa on itsenäistä. Ammattilainen antaa taustatukea.

Pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden kuntoutusohjelman pääsee aloittamaan lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta. Ohjelma kestää kymmenen viikkoa. Hoito on potilaalle maksuton.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030