Ajan­kohtai­sta

HUS jätti kilpailuttamatta hankintoja

Kilpailuttamatta jääneiden hankintojen arvo on ollut jopa 40 miljoonaa euroa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sisäisessä selvityksessä on löytynyt merkittäviä epäkohtia kilpailutuksessa, tiedottaa HUS.

HUS Logistiikan selvityksessä on löytynyt 73 hankintalain kynnysarvon ylittävää tuoteryhmää, joita ei ole kilpailutettu lainkaan. Tämän lisäksi on vielä täsmentämätön määrä hankintoja, joita on jatkettu sopimuskauden jälkeen ilman uutta kilpailutusta tai joiden sopimus on uusittu hankintamenettelyn ulkopuolella.

Hankintalaki määrittää julkisiin hankintoihin kansallisen kynnysarvon ja EU-kynnysarvon. Tavaroiden ja palveluiden osalta pitää kilpailuttaa tuotteet, jotka ovat yli 60 000 euron arvoisia, EU-kynnysarvo on 221 000 euroa. Valtaosa HUS:n hankinnoista ylittaa EU-kynnysarvon.

– On selvää, että HUS:ssa käytetty hajautettu hankintamalli ei ole toiminut eikä tarjonnut riittävää läpinäkyvyyttä. Euromääräisesti hankinnoissa, joita ei ole kilpailutettu lainkaan, puhutaan vuositasolla ainakin 40 miljoonasta. Se on meille vakava peiliin katsomisen paikka, sanoo HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen tiedotteessa.

Lue myös

HUS:n hallitus antoi Tuomiselle alkuvuonna tehtäväksi selvittää hankintatoimien päällekkäisyyksien arvioinnin ja purkamisen. Työtä on tehty yhteistyössä Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa.

Tuominen on pettynyt esiin tulleiden ongelmien määrästä.

– Kilpailu- ja kuluttajavirasto on oikea taho tutkimaan toimien lainmukaisuutta. Minun tehtäväni on varmistaa, että hankinnat tehdään jatkossa asianmukaisesti, Tuominen sanoo.

HUS osti viime vuonna ulkoisia palveluita ja tarvikkeita 863 miljoonalla eurolla.

Kuva: Mikko Käkelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030