Ajan­kohtai­sta

Hus joutuu perumaan nyt 4–5 tehohoitoa vaativaa leikkausta päivässä koronatilanteen vuoksi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä palautti laajan maski- ja etätyösuosituksen.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Hus / Pietari Hatanpää

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä piti tiistaina tiedotustilaisuuden vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi.

Husin kahden viikon ilmaantuvuus on 302,4 sataa tuhatta asukasta kohden.

Tartunnanjäljitys on vaikeuksissa, Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä sanoi. Korkeintaan puolessa tartunnoista on tiedossa tartunnan lähde.

Husissa on 18 koronapotilasta tehohoidossa. Piiri on itse asettanut eräänlaiseksi sietorajaksi 15, joten se perusti kuusi lisäpaikkaa tehohoitopotilailleen.

Petäjän mukaan uudet paikat sitovat niin paljon työvoimaa, että joka päivä joudutaan perumaan 4–5 tehohoidosta riippuvaista leikkausta.

Maski- ja etätyösuositus takaisin

Epidemian hillitsemiseksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi laajan maski- ja etätyösuosituksen 16. tammikuuta asti.

Maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä, myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vetoaa tiukempien ravintolarajoitusten, koronapassin laajemman käytön puolesta.

Koordinaatioryhmä haluaa myös kiirehtiä kolmansien rokoteannosten annosvälin aikaistamista nykyisestä kuudesta kuukaudesta sekä 5–11-vuotiaiden rokottamisen mahdollistamista, mikäli kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän arviossa turvallisuusnäyttö lasten rokottamisen osalta arvioidaan riittäväksi.

Lue myös

Sairaaloissa on ennätysmäärä potilaita

Suomen sairaaloissa on 322 koronapotilasta, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maanantaina päivittämistä tiedoista.

Tämä on suurin määrä koko pandemian aikana. Edellinen ennätys on viime maaliskuulta, jolloin sairaaloissa oli 313 koronapotilasta.

Tehohoidossa on tällä hetkellä kuitenkin vähemmän potilaita kuin maaliskuussa. Maanantaina tehohoidossa oli 43 koronapotilasta, kun maaliskuussa määrä oli enimmillään 59.

Sairaalapotilaista noin kolmannes on Husin erityisvastuualueella.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030