1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HUS:n Koronakeskus voi analysoida tuhat näytettä tunnissa
Ajan­kohtai­sta

HUS:n Koronakeskus voi analysoida tuhat näytettä tunnissa

Koko kapasiteetille ei ole toistaiseksi ollut tarvetta.

HUS:n Koronakeskus voi analysoida tuhat näytettä tunnissa Kuva 1 / 1 Kuva: HUS / Matti Snellman

Koronavirusnäytteiden analysointi HUS:n Koronakeskuksessa on saatu täyteen vauhtiin. Keskus muodostuu HUSLABin virologian laboratoriosta Meilahdessa ja SYNLAB Suomi Oy:ltä vuokratusta Kivihaan automaatiolinjastosta.

Koronakeskuksen tuotantoprosessi Kivihaassa on suunniteltu tuhannelle näytteelle tunnissa. Toistaiseksi näin suuren määrän analysoinnille ei ole ollut tarvetta.

Kivihaassa prosessi on pitkälle automatisoitu ja muodostuu rinnakkaislaitteista. Tämä tuo prosessiin joustavuutta ja toimintavarmuutta.

– Tietääksemme olemme Pohjoismaiden suurin koronaviruslaboratorio ja Euroopassa viiden suurimman joukossa, sanoo SYNLAB Suomi Oy:n toimitusjohtaja Aarne Aktan tiedotteessa.

Kun näytteet tulevat laboratorioon, ne puretaan yksittäispakkauksistaan näytetelineisiin. Näytetelineet asetetaan korkinpoistaja-automaatille, joka korkin poiston lisäksi aktivoi näytteet laboratoriotietojärjestelmään sekä kirjaa näytteet väliohjelmistoon. Tämä mahdollistaa koko prosessin jäljitetyn seurannan. Käytössä on pipetointirobotteja ja nukleiinihaponeristysautomaatteja.

Kivihaan automaatiolinjasto saatiin käyntiin nopeasti. HUS:n hallitus teki hankintapäätöksen 21. syyskuuta. Ensimmäiset näytteet analysoitiin linjastolla 6. lokakuuta.

Näytteenottoverkostoa on kehitetty

Syksyn aikana HUS:n alueen koronavirusnäytteenotto on siirretty kokonaan HUS Diagnostiikkakeskuksen vastuulle. Samalla näytteenottoverkostoa on kehitetty.

Lue myös

Kuljetusten järjestäminen näytteenottopisteiden ja Kivihaan laboratorion välille on ollut tärkeä osa kokonaisprosessia ja läpimenoaikojen lyhentämistä. HUS julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirusnäytteenoton läpimenoajoista verkkosivuillaan.

– Näytemäärät ovat viime päivinä lisääntyneet, mutta kokonaistoimitusajat ovat olleet tavoitteidemme mukaiset eli alle vuorokauden, sanoo tiedotteen mukaan diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS:sta.

Koronavirusnäytteiden analysointi HUSLABin virologian laboratoriosta Meilahdessa jatkuu edelleen. Meilahden laboratoriossa keskitytään pääosin sairaalapotilaiden näytteiden analysointiin.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Milloin koronarokotukset muuttavat arkea?

Väestötason tietoa tehosta odotetaan.

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.