Ajan­kohtai­sta

HUS:n Naistenklinikalla voi kouluttautua nuorisogynekologiksi

Naistenklinikka hyväksyttiin huhtikuussa viralliseksi koulutuskeskukseksi.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Naistenklinikalla voi nyt kouluttautua nuorisogynekologiksi.

Naistenklinikka hyväksyttiin huhtikuussa viralliseksi kansainväliseksi nuorisogynekologian koulutuskeskukseksi. Sertifikaatin myönsi kansainvälinen lapsi- ja nuorisogynekologian järjestö FIGJ (International Federation of Infant and Juvenile Gynecology).

Nuorisogynekologia työllistää HUS:ssa tällä hetkellä yhden kokopäiväisen erikoislääkärin. Työnkuvaan kuuluu poliklinikkatoimintaa lisääntymislääketieteen yksikössä, Naistenklinikalla ja Uudessa lastensairaalassa.

Yksi osa työtä on transsukupuolisten nuorten hoito. Nuorisopsykiatrian puolella tutkittujen transsukupuolisten nuorten hormonihoidot aloitetaan, ja niitä seurataan nuorisogynekologian poliklinikalla.

Nuorisogynekologi osallistuu myös alaikäisten seksuaaliväkivallan uhrien tutkimiseen.

Euroopan yhdeksäs koulutuskeskus

FIGI:n sertifioimia koulutuskeskuksia on koko maailmassa 21. Tutkinnon on voinut suorittaa vuodesta 1997. Naistenklinikka on yhdeksäs koulutuskeskus Euroopassa.

Lue myös

Nuorisogynekologien kouluttaminen tuli mahdolliseksi HUS:ssa sen jälkeen, kun erikoislääkäri Elina Holopainen suoritti nuorisogynekologian IFEPAG-tutkinnon erillisoikeudella joulukuussa 2019.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030