1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HUS:n ohjeen tiukkuus riippuu tulkinnoista
Ajan­kohtai­sta 12/2020 vsk 75 s. 735

HUS:n ohjeen tiukkuus riippuu tulkinnoista

Vapaa-ajalla lääke­yrityksen koulutukseen osallistuminen voisi rinnastua sivutoimi-ilmoitussääntelyyn.

HUS:n ohjeen tiukkuus riippuu tulkinnoista Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

HUS:n uusi ohje, joka rajoittaa henkilökunnan osallistumista ulkopuolisten tarjoamiin koulutuksiin ja kongresseihin, ei ole niin tiukka kuin ensin näyttää, arvioi työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

Tiukkuus on kiinni siitä, miten ohjetta käytännössä tulkitaan. Vapaa-ajalla koulutuksiin osallistuminen voisi Koskisen mielestä rinnastua sivutoimi-ilmoitussääntelyyn.

”On vaikea arvioida, milloin rivilääkärin kohdalla irti­sanomis­kynnys ylittyisi.”

HUS:n ohjeen mukaan osallistuminen ulkopuolisten järjestämiin koulutuksiin ja kongresseihin voi joskus olla perusteltua. Tämä arvioidaan erikseen.

– Jos ohje ei sisältäisi juurikaan poikkeamismahdollisuuksia, pitäisin sitä lainsäädännön näkökulmasta liian tiukkana. Kuitenkin ohjeen mukaan monissa tapauksissa voi olla perusteltua osallistua ulkopuolisen tahon tarjoamaan koulutukseen ja tämä arvioidaan aina erikseen. Ohjeistus voi siis olla myös melko salliva, jos poikkeuslupia ei tulkita kovin suppeasti, Koskinen näkee.

Voisi rinnastua sivutoimi-ilmoitukseen

Työnantajalla ei ole yleistä oikeutta asettaa työntekijälle vapaa-aikaa koskevia rajoituksia. Kuitenkin työnantajalla on oikeus kiinnittää huomiota työntekijän tehtävän hoitamiseen vaikuttaviin ulkopuolisiin sidonnaisuuksiin.

– Yleensä tämä tapahtuu esteellisyyssäännösten, kilpailevan toiminnan kiellon ja sivutoimisääntelyn avulla.

Sivutoimeen tarvitaan lupa, mutta jos sitä harjoittaa vapaa-ajalla, riittää ilmoitus työnantajalle. Työnantaja voi puuttua asiaan halutessaan. Koskinen pohtii, että vapaa-ajalla lääkeyrityksen järjestämään koulutukseen osallistuminen voisi rinnastua tähän.

– HUS:n ohjeistus tosin menee pidemmälle lääkeyhtiön järjestämään koulutukseen osallistumisen osalta kuin mitä sivutoimi-ilmoitus tarkoittaa. Osallistumiseen tarvitaan työnantajan ennakollinen lupa. Ennakollisen luvan vaatiminen koulutukseen osallistumisesta vaikuttaa lainsäädännön näkökulmasta liialliselta.

Lue myös

Koskinen huomauttaa, että korkeassa esimiesasemassa olevalle tai työssään hankinnoista vastaavalle lääkärille voidaan asettaa suurempia rajoituksia vapaa-ajan toiminnan suhteen kuin rivilääkärille.

Mitä sitten seuraisi, jos joku osallistuisi vapaa-ajallaan lääkeyrityksen tarjoamaan koulutukseen luvatta?

– On vaikea arvioida, milloin rivilääkärin kohdalla irtisanomiskynnys ylittyisi. Oikeudenkäynnissä työnantajan pitäisi näyttää, että tilanteessa on ollut jotain todellista sidonnaisuuspotentiaalia tai sen uhkaa.

Varoitus voidaan antaa helpommin. Koskisen mukaan velvoitteen olennainen laiminlyönti toistuvasti irtisanomisuhkaisesta varoituksesta huolimatta voi olla poikkeuksellisesti irtisanomisperuste myös rivilääkärin kohdalla.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kasvomaskit käyttöön Lieksassa kaupungin alueella

Kaikkien sairaanhoitopiirien alueita pyydetään toimittamaan varautumissuunnitelmansa THL:lle.

Työssä
Lääkäri, kuinka varaudut kyberuhkiin hankinnoissa?

Markkinoilla on vielä pitkään lääkintälaitteita, joissa voi olla vakaviakin tietoturvapuutteita.

Ajassa
Koronavirus mukaan yhdistelmätestiin

Testi tunnistaisi influenssavirusten lisäksi koronaviruksen.

Ajassa
Voiko EEG löytää vakavia koronatapauksia?

Tavoitteena on tunnistaa vakavista hengitysvaikeuksista kärsivät potilaat nykyistä aiemmin.

Blogi
Sanat luovat identiteetin

Arvosta jokaista ammattia tai yksilöä kuvaavaa termiä, sillä niiden mukana kulkee aina identiteetti, kirjoittaa Terhi Savolainen.