1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. HUS:ssa on hoidettu tähän mennessä 486 koronaviruspotilasta
Ajan­kohtai­sta

HUS:ssa on hoidettu tähän mennessä 486 koronaviruspotilasta

Tehohoidossa on ollut kaikkiaan 115 potilasta.

HUS:ssa on hoidettu tähän mennessä 486 koronaviruspotilasta Kuva 1 / 1 Kuva: Pietari Hatanpää/HUS

HUS julkaisi tänään tilastotietoa koronaviruspotilaista. HUS:ssa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta 26.2.2020. Yhteensä HUS:ssa on hoidettu sairaalassa 486 potilasta, heistä 115 tehohoidossa. Tähän mennessä 320 koronaviruspotilasta on kotiutunut.

Ensimmäinen koronavirustesti tehtiin HUSLAB:ssa 23.1.2020. Kaiken kaikkiaan HUSLAB:ssa on analysoitu yhteensä 35 468 PCR-näytettä. HUS-alueen näytteitä on tutkittu 32 890, ja näistä positiivisia on ollut 2 816 (8,6 %).

Kuume, yskä ja hengenahdistus yleisimmät oireet sairaalahoitoa tarvinneilla

Potilailla on ollut oireita keskimäärin yhdeksän päivän ajan ennen sairaalaan hakeutumista. Yleisimmät sairaalahoitoa edeltävät oireet olivat kuume (89 %), yskä (72 %) ja hengenahdistus (61 %). Muina oireina esiintyi lihassärkyä (22 %), tukkoista nenää (20 %), ripulia (19 %), päänsärkyä (17 %), pahoinvointia (15 %) ja kurkkukipua (15 %), mutta nämä esiintyivät yhdessä muiden infektio-oireiden kanssa. Hajuaisti on raportoitu kadonneeksi viidellä prosentilla.

Hengenahdistus oli ainoa sairaalahoitoa edeltänyt oire, joka oli yleisempi tehohoitoon joutuneilla (70 %) kuin vuodeosastolla hoidetuilla (60 %).

Kahdella kolmanneksella sairaalaan joutuneista oli jokin perussairaus

Sairaalahoitoa tarvinneista potilaista kolmanneksella ei ollut perussairautta. Neljänneksellä potilaista oli yksi perussairaus. Lopuilla oli kaksi tai useampi perussairaus. Yleisimmät perussairaudet olivat verenpainetauti (40 %), diabetes (25 %), astma (15 %) ja muu immuunipuolustusta heikentävä sairaus (20 %). Mikään näistä perussairauksista ei ollut yleisempi tehohoitoon joutuneilla kuin vuodeosastolla hoidetuilla.

Potilaiden keski-ikä on 60 vuotta

Sairaalahoidossa olleista potilaista 53 prosenttia on ollut miehiä ja 47 prosenttia naisia. Tehohoidossa olleiden potilaiden osalta vastaavat luvut ovat 65 ja 35 prosenttia.

Lue myös

Potilaiden keski-ikä on 60 vuotta. Neljännes on yli 70-vuotiaita. Tehohoidossa olleiden ikäjakauma ei eroa vuodeosastohoidossa olleista.

HUS:n sairaaloissa on kuollut 27 potilasta koronaviruksen vuoksi. Heistä viisi oli alle 70-vuotiaita ja 21 miehiä. Suurimmalla osalla alle 70-vuotiaista kuolleista ei ollut perussairauksia. He kaikki olivat miehiä.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.