Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2008 vsk 63 s. 2119

Huumepotilaiden hoitoon kaivataan päihdepsykiatreja

Ulla Toikkanen

- Huumepotilaille on vaikea saada päihdepsykiatrista apua. Ongelma näkyy päivystyspoliklinikalla, jossa ei aina huomata kiireessä, että huumeseula pitäisi tehdä potilaan todellisen tilanteen selville saamiseksi, kertoo huumepotilaita usein hoitava plastiikkakirurgi

Taina Partanen

Töölön sairaalasta.

Huumepotilaiden hoidon työnjaon selkeyttäminen onkin nykyisellään iso haaste.

- Pyydämme päihdepsykiatreilta konsultaatiota jatkohoidosta, mutta jonot konsultaatioon ovat valtavan pitkät. Huumepotilaat ovat yleensä nuoria, ja siksi olisi erittäin tärkeää saada heidät kuntoutettua toimintakykyisiksi, Taina Partanen painottaa.

Kipulääkkeiden annostelu on ongelmallista

Huumepotilaiden heikko hoitomyöntyvyys on iso ongelma. Korvaushoito ja kipulääkitys täytyy aloittaa mahdollisimman pian, koska huumepotilaiden kivun sietokyky on heikentynyt oleellisesti.

Partanen kertoo, että huumepotilaat saattavat käyttäytyä epäsosiaalisesti ja olla vaativia. He herättävät hoitavissa henkilöissä voimakkaita vastareaktioita. Kommunikaatio on hyvin hankalaa, sillä huumepotilaat vastustavat yleensä toimenpiteitä.

- Monesti potilaat ovat myös tyytymättömiä kipulääkitykseen, koska he tarvitsevat normaaleihin annoksiin verrattuna enemmän kipulääkkeitä. Huumepotilaat vievät aikaa monin verroin enemmän kuin muut, Taina Partanen huomauttaa.

Hän kokee ongelmalliseksi sen, että kipulääkkeiden antamisesta on erilaisia näkemyksiä: joidenkin katsantokantojen mukaan kipulääkkeitä pitää antaa, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että huumeista riippuvaisille niitä ei saa määrätä.

Lue myös

Tablettimurskaliuoksen piikittäminen on uusi trendi

Partasen mukaan monien psykososiaalisten syiden vuoksi huumepotilaat hakeutuvat hoitoon myöhään.

Kirurgisia toimenpiteitä tarvitsevia huumepotilaita on tullut lisää joka vuosi Töölön sairaalaan.

- Tablettimurskaliuoksen injisoiminen suoneen on uusi trendi. Vuonna 2000 tuli ensimmäinen potilas, kun taas vuonna 2005 heitä oli jo 12.

Taina Partasta huolestuttaa se, että huumeina käytettyjä reseptilääkkeitä saa vapaasti monista maista, esimerkiksi Ranskasta ja Baltian maista.

- Tämä näkyy esimerkiksi buprenorfiinin kohdalla.

Tablettimurskaliuoksen injisoimisen seurauksista tarkemmin Partasen ym. artikkelissa, s. 2131.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030