Hyaluronaani lisääntyy ihosyöpien varhaisvaiheissa
Hyaluronaani ja sen reseptori ovat tärkeitä ihosyöpien varhaisvaiheissa, osoittaa väitöstutkimus. Tulos avaa uusia näkökulmia ihosyöpien hoitoon.
Hyaluronaani on soluväleissä esiintyvä sokerimolekyyli, joka on keskeinen elimistön normaalin toiminnan ylläpidossa. Se kuitenkin osallistuu myös monien syöpien kehittymiseen.
Lääketieteen lisensiaatti Hanna Siiskosen väitöstutkimus tuotti uutta tietoa solunsisäisestä hyaluronaanista sekä sitä tuottavien ja hajottavien entsyymien toiminnasta. Tulokset osoittivat myös, että hyaluronaani ja sen reseptori ovat tärkeitä ihosyöpien varhaisvaiheissa.
Hyaluronaania on erityisen runsaasti ihossa. Normaalisti hyaluronaani edistää kudoksen paranemista mutta se voi myös ylläpitää tulehdusta.
Hyaluronaanin aineenvaihdunta on epänormaalia tulehdussairauksissa ja monissa syövissä. Joissakin kudoksissa ja syöpätyypeissä hyaluronaanin määrä moninkertaistuu ja sitä kertyy syöpäkudokseen. Toisissa kudoksissa syövän kehittyminen taas saa aikaan hyaluronaanin määrän vähenemisen. Muutokset hyaluronaanin määrässä edesauttavat syövän etenemistä ja huonontavat taudin ennustetta. Hyaluronaanin hajoamistuotteet edistävät myös syövän kasvulle välttämätöntä verisuonten kasvua.
Siiskosen väitöstutkimuksen mukaan hyaluronaani ja sen CD44-reseptori ovat lisääntyneet ihon levyepiteelisyövän ja melanooman varhaisvaiheissa ja samalla hyaluronaanisyntaasien määrä ihosoluissa on kohonnut. Sen sijaan pitkälle edenneissä kasvaimissa hyaluronaani on vähentynyt, mikä selittyy hyaluronaania tuottavien entsyymien vähenemisellä ja sitä hajottavien entsyymien lisääntymisellä.
Lääketieteen lisensiaatti Hanna Siiskosen solubiologian alaan kuuluva väitöskirja Hyaluronan and hyaluronan synthases: studies on their subcellular localization and processing in cell culture models and on hyaluronan metabolism in UV-induced cutaneous tumors (Hyaluronaani ja hyaluronaanisyntaasit: tutkimuksia niiden sijainnista soluissa sekä hyaluronaanin metaboliasta UV-säteilyn aiheuttamissa ihosyövissä) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 23.2.2013.
Kuva: Pixmac