Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/1994 vsk 49 s. 827

HYKS:aan uraauurtava biomagnetismi-laboratorio

Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan hankitaan uusinta huipputekniikkaa hyödyntävä biomagnetismilaboratorio. Kun laitteisto noin vuoden kuluttua otetaan kokonaisuudessaan käyttöön, aivojen ja sydämen sähköistä toimintaa kuvataan Meilahdessa maailman edistyneimmällä menetelmällä.

Laboratoriossa voidaan mitata kehossa esiintyvien sähkövirtojen synnyttämiä magneettikenttiä kehon ulkopuolelta. Mittauksilla voidaan mm. paikantaa epilepsiapesäkkeitä sekä tutkia verenkiertohäiriöitä, kuulovaurioita ja puhehäiriöitä. Laitteisto sopii myös sydämen rytmihäiriöiden rekisteröintiin ja niiden lähteiden paikantamiseen.

- Laitteisto laajentaa erittäin merkittävästi sydäntutkimusten mahdollisuuksia: se tuo uuden aseen rytmihäiriöihin liittyvän äkkikuoleman riskin löytämiseen, arvioi professori Heikki Frick HYKS:n I sisätautiklinikalta.

- Aivokuoren toiminnallisia tapahtumia voidaan paikantaa uudella laitteella huomattavasti tarkemmin kuin aivosähkökäyrän avulla, sanoo puolestaan tutkimusprofessori Riitta Hari Teknillisestä korkeakoulusta.

Tutkimusjärjestelmään kuuluu magneettisesti suojattu huone ja kaksi suprajohtavaa monikanavamagnetometriä. Aivojen sähköistä toimintaa rekisteröidään ja paikannetaan erittäin herkällä 122-kanavaisella neuromagnetometrillä. Sydäntutkimuksissa käytetään 74-kanavaista kardiomagnetometriä.

HYKS BioMag -laboratorio sijoitetaan osaksi Meilahdessa toimivaa Lääketieteellisen tekniikan kehityskeskusta. Suojahuone asennetaan elokuun lopussa, neuromagnetometri marraskuussa ja sydänmagnetometri ensi vuoden helmikuussa. BioMag tulee olemaan maailman ensimmäinen sairaalaan sijoitettu laboratorio, johon asennetaan sekä aivojen että sydämen toimintaa mittaavat monikanavaiset magnetometrit.

- HYKS:n muihin laitteistoihin yhdistettynä laboratorio on ainutlaatuinen kombinaatio koko maailmassa, Heikki Frick arvioi.

Lue myös

Laboratorion keskeinen tavoite on kehittää magnetoenkefalografian ja magnetokardiografian kliinistä käyttöä. Heikki Frickin ja Riitta Harin karkean arvion mukaan uusilla laitteilla pystytään tutkimaan kolmisensataa potilasta vuodessa.

- Alkuvaiheessa työ tulee olemaan pitkälti tieteellisen tutkimuksen luonteista. Laitteista saatava hyöty riippuu siitä, millaiset henkilöresurssit saamme, Frick toteaa.

Sekä suojahuone että molemmat magnetometrit ovat täysin Suomessa kehitettyjä uusia tuotteita. Laitteet ovat jo herättäneet kansainvälistä mielenkiintoa; mm. Kioton yliopisto on jo tehnyt tilauksen. Laboratoriohankkeen takana ovat Teknillinen korkeakoulu, Helsingin yliopisto ja HYKS. (K-MP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030