Hyvä malli houkuttaa erikoistumaan psykiatriaan
Alueellinen erikoistumismalli Etelä-Pohjanmaalla on parantanut psykiatripulaa paikallisesti ja tuottaa nykytilanteessa alan erikoislääkäreitä myös yli seudun tarpeen. Erikoistuva lääkäri Elina Hietala kertoo saaneensa Seinäjoella sopivasti tilaa ja tukea nähdäkseen psykiatrian viehättävyyden.
Psykiatrian toimialajohtaja Antero Lassila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä korostaa jatkuvuuden tärkeyttä psykiatrian erikoislääkärikoulutuksen vetovoiman lisäämiseksi. Kontaktit ja ensivaikutelmat luodaan pitkälti jo perusopinnoissa, etenkin amanuenssiaikana ja kesätöissä.
– Tälläkin hetkellä yli puolet 12 erikoistuvasta lääkäristämme ovat joko aiempia kesälääkäreitä tai heidän kurssitovereitaan. Erikoisalaa valitessa on ratkaisevaa, millaisen kokemuksen amanuenssit tai kesätyöntekijät psykiatriasta saavat, hän sanoo.
Seinäjoella on järjestetty psykiatrian jalkautettua opetusta yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa jo 1980-luvulta alkaen. Nykyään erikoistuvien opetuksesta vastaa Vuoden psykiatrikouluttajaksi valittu dosentti Olli Kampman.
Erikoistumiskulttuuria ja ryhmäytymistä
Lassila muistuttaa ryhmäytymisen tärkeydestä koulutuksessa.
– Erikoistuminen on etenkin nuorilla lääkäreillä jatkumoa tiedekuntaopiskelulle, joten on tärkeää tukea ryhmäytymistä. Myös opiskelun pitää olla riittävästi aikaa.
Lassila uskoo, että psykiatriaa uhkaava työvoimapula on käännettävissä, mutta vaatii koko alalta eteenpäin katsomista.
– Erikoistuvien työolosuhteisiin tulee kiinnittää huomiota. Vastuuta pitää olla sopivasti osaamisen edistyessä. Systemaattinen ja määrätietoinen malli on saanut erikoistuvilta hyvää palautetta.
”Ala vei mukanaan”
Psykiatriaan erikoistuvalla Elina Hietalalla on vielä Seinäjoella kaksi vuotta erikoistumisopintoja jäljellä.
Lapualainen Hietala tuli akuuttipsykiatrian osastolle parin kuukauden työjaksolle alun perin yleislääketieteeseen erikoistumista varten, mutta huomasi alan vievän mukanaan.
– En ollut aiemmin tiennyt, että joka päivä voi olla niin mukava mennä töihin. Minulle annettiin sopivasti tilaa, vastuuta ja erinomainen seniorituki niin, että pystyin näkemään psykiatrian viehättävyyden, hän kuvaa.
Hietala kehuu senioritukea ja opetusta, kuten Kampmanin seminaareja, Ollin oppikoulua.
– Seminaarit ovat tasokkaat ja koulutusmalli on hyvin rakennettu ja kattava.
Hietalalla on jo takanaan puolen vuoden yliopistosairaalajakso TAYS:ssa, mikä järjestyi perheen kannalta sopivaan vaiheeseen ennen esikoisen koulun alkua.
– Kulkeminen Tampereelle vaati toki venymistä lähipiiriltä, mutta puolen vuoden jakso on vielä järjestettävissä.
Hänestä on merkittävää, että erikoistuminen järjestyy pitkälti kotiseudulla.
– Elämä on nyt tiukasti täällä ja näen itseni sairaanhoitopiirin työntekijänä myös jatkossa.
Hajautettua opetusta ympäri Suomea
Psykiatriaan voi erikoistua useissa yliopistoissa koulutussopimusten perusteella tavallista pitempään yliopistosairaaloiden ulkopuolella.
Taustalla on ollut psykiatrien saatavuuden turvaaminen alueellisesti.
➤ Helsingin yliopisto: Vaasan keskussairaalassa on mahdollista tehdä koko erikoistuminen. Myös muita lyhyempiä koulutussopimuksia.
➤ Itä-Suomen yliopisto: Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä eriytyvästä koulutuksesta voi suorittaa 3 v 3 kk.
➤ Oulun yliopisto: Lapin sairaanhoitopiirissä on mahdollista tehdä sopimuksesta koko erikoistuminen, käytännössä 6–12 kk:n yliopistosairaalajakso.
➤ Tampereen yliopisto: Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä eriytyvistä opinnoista voi suorittaa 3 v 6 kk, yliopistosairaalassa 6 kk.
➤ Turun yliopisto: Koko erikoistumisen voi tehdä Satakunnan sairaanhoitopiirissä, vain psykoterapiakoulutus Turussa.
Maria van der Meer
Kuva: Mikko Lehtimäki