1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hyvää oloa avannosta
Ajan­kohtai­sta

Hyvää oloa avannosta

Avantouimarit ovat vakuuttuneita harrastuksensa myönteisistä vaikutuksista: stressi lievittyy, vireys lisääntyy ja flunssat pysyvät loitolla. Apua avannosta kokevat saaneensa myös migreeniä ja reumaattisia kipuja sekä nivelvaivoja potevat.

Jääkylmän kylvyn terveysvaikutuksista on toistaiseksi vain vähän tieteellistä näyttöä. Viitteitä tosin on stressihormoneiden, kuten noradrenaliinin lisääntymisestä, millä saattaa olla merkitystä hyvän olon tunteen takaajana. Mullistavia muutoksia avantouinnin puolesta tai vastaan tuoreimmassa tutkimuksessa ei ole kuitenkaan havaittu, sanoo kuormitusfysiologian dosentti Juhani Smolander.

Reumasäätiön sairaalassa on meneillään huippukylmähoitoa selvittävä tutkimus, jossa on verrattu myös avantouinnin vaikutuksia terveiden henkilöiden stressihormoneihin, immuunijärjestelmään ja antioksidanttikapasiteettiin.

Selkein vaikutus Smolanderin mukaan on kylmään veteen tottuminen:

– Avantouinnin on todettu kasvattavan kylmänsietokykyä, mutta puhuisin mieluummin tottumisesta eli sensorisesta adaptaatiosta. Tottuminen tapahtuu jo ensimmäisillä uintikerroilla, Smolander huomauttaa.

Kolmen kuukauden tutkimusjaksolla todettiin myös, että avannossa verenpaine nousee voimakkaasti ja nousu tapahtuu, vaikka ihminen olisi jo tottunut kylmään. Elimistön vasta-aineissa havaittiin vain vähäisiä muutoksia.

– Flunssan jäämisestä avantoon on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta tämä ei sulje pois sitä, etteikö kylmäkaraisu antaisi vastustuskykyä infektiosairauksia vastaan, kukaan avantoryhmästä ei ainakaan tutkimusjakson aikana sairastunut, Smolander toteaa.

Kylmähoitoa on perinteisesti käytetty muun muassa reuman hoidossa ja Smolander vahvistaa, että kylmällä on kipua lieventävä vaikutus.

Talviuintiin liittyy kaiken kaikkiaan paljon myönteisiä odotuksia, ja harrastajien määrä on Suomessa kasvanut yli 100 000:een. Smolander korostaa, että vaikka terveysvaikutuksista ei voida todeta mitään mullistavaa, niin tieteen näkökulma on positiivinen:

– Ei ole löydetty mitään vasta-aihetta ihmisten kokemuksille. Jo pelkästään sosiaalisena tapahtumana yhteinen avannossa käynti ja saunominen vaikuttavat myönteisesti, Smolander päättelee.

Myös Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan talviuimarit kokevat itsensä vertailuväestöä tyytyväisemmiksi ja terveemmiksi. Psykologian professori Markku Ojasen mukaan ero on todella huomattava verrattaessa eläkeikäistä avantouimaria ikätoveriinsa.

– Voi tietysti olla, että avantoon uskaltautuvat ne, jotka jo ennestään ovat vireämpiä ja hyväkuntoisempia, Ojanen huomauttaa.

Marjatta Jaatinen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Koronapandemia on vaikuttanut valiokuntatyöhön

Läsnäolo etäkokouksissa on ollut kiitettävää.

Ajassa
Koronarokotukset viivästyvät

Viivästystä tulisi joitakin viikkoja, arvioi Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tieteessä
Lasten epilepsiat – laaja sairauksien kirjo

Etiologiat, taudinkuva ja ennuste vaihtelevat.

Ajassa
Koronatapaukset vähentyneet selvästi

Myös sairaalahoidon tarve on vähentynyt.

Ajassa
Älylaastari varoittaa, jos potilaan tila heikkenee

VTT:llä kehitetty digitaalinen laastari voisi helpottaa ­potilaiden seurantaa osastoilla ja kotona.

Ajassa
Valtaosa suomalaisista suhtautuu elinluovutukseen myönteisesti

Elinluovutukseen on valmis 83 prosenttia kansalaisista.