1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ibuprofeenia vai parasetamolia koronassa?
Ajan­kohtai­sta 13/2020 vsk 75 s. 797

Ibuprofeenia vai parasetamolia koronassa?

Koronavirusinfektion oireet saattavat pitkittyä ja vaikeutua käytettäessä ibuprofeenia, totesi BMJ äskettäin.

Onko näin, dosentti, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Filha ry:n pääsihteeri Tuula Vasankari?

”Ensisijainen kuume- ja kipulääke on ­parasetamoli.”

– Koronavirusinfektion riskiryhmässä ovat iäkkäät ja perussairaat henkilöt, joilla on usein vaikeuksia munuaisten toiminnassa, esimerkiksi vajaatoimintaa. Tällöin tulehduskipulääkkeet ovat ainakin suurina annoksina haitallisia.

Iso osa maailmalla sairaalaan joutuneista koronaviruspotilaista on iäkkäämpiä ja perussairaita, joille tulehduskipulääkkeiden käyttö on jo sinänsä riski. Muutamien nuorempien, sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden taustatiedoista ei löytynyt muuta erityistä kuin tulehduskipulääkkeiden käyttö. Ei ole varmuutta siitä, onko tämä sattumaa vai ei.

Muiden virusten kuin koronan kanssa on jonkinasteista näyttöä siitä, että keuhkoreaktiot ovat hankalampia käytettäessä tulehduskipulääkkeitä. Tätä koskevissa tutkimuksissa haasteena on kysymys syystä ja seurauksesta. Tutkimusnäyttöä tarvitaan lisää.

BMJ:n mukaan koronaviruspotilaiden tulisi käyttää mieluummin parasetamolia kuin ibuprofeenia. Millaisia ohjeita lääkärin kannattaa antaa kotona olevalle kuumeiselle potilaalle, joka epäilee koronavirusta?

– Käypä hoito -suosituksissa sanotaan, että ensisijainen kuume- ja kipulääke on parasetamoli.

Iäkkäille ja monisairaille parasetamoli on ibuprofeenia parempi vaihtoehto, kunhan annokset eivät ole liian suuria. Parasetamoli voi aiheuttaa maksahaittoja isoina annoksina. Muille kuin iäkkäille ja perussairaille tulehduskipulääkkeet ovat satunnaisesti käytettyinä turvallisia.

Lue myös

Voiko kortisonia käyttää koronavirusinfektiossa? BMJ:ssä sanottiin myös, että koronavirusinfektion oireet saattavat vaikeutua ja pitkittyä kortisonia käytettäessä?

– Taustalla on ilmeisesti ajatus, että viruksen aiheuttamassa keuhkokuumeessa elimistön luonnollinen puolustusjärjestelmä sammuu kortikosteroidihoitoa käyttävillä ja tehohoidossa olevilla, vaikeaa keuhkojen toiminnanvajausta sairastavilla potilailla.

Vielä on kuitenkin aika puutteellista näyttöä siitä, että kortikosteroidihoito aiheuttaisi haittaa esimerkiksi keuhkosairauspotilaan keuhkokuumeen hoidossa. Astmaatikko tai keuhkoahtaumatautipotilas ei saisi missään nimessä lopettaa hengitettävää kortisonipohjaista lääkettä, koska perustauti on tärkeää hoitaa hyvin.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäreiden rekrytointi Espanjaan tyrmätään

Lääkäriketju Mehiläinen on rekrytoimassa lääkäreitä koronakriisin koettelemaan Espanjaan.

Tiedepääkirjoitus
Pandemia voi kestää kuukausia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusinfektion pandemiaksi 11. 3.

Ajassa
Tällaista on lääkärin työ koronaterveysasemalla

Kustaa Piha haki töihin koronaterveysasemalle velvollisuudentunnosta.

Ajassa
32 on tehohoidossa koronan vuoksi

Koronavirustartunnan aiheuttamia kuolemia on todettu seitsemän.

Kolumni
Valikoivia havahtumisia

Jussi Valtonen kirjoittaa masennuslääkkeiden vieroitusoireista ja niiden käsittelystä julkisuudessa.

Liitossa
Kuntoutus on tarkoitettu lääkäreillekin

Ammatillisen kuntou­tuksen tavoite on, että ­osatyökykyinen voi jatkaa työelämässä ­terveydellisistä ­rajoitteista huolimatta.