1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. III Valtakunnalliset kansanterveyspäivät: Suomalaisten ruokatottumusten myönteinen kehitys on jatkunut Huonot työolot ja väsymys kiusaavat koululaisia Helsingissä
Ajan­kohtai­sta 33/1998 vsk 53 s. 3808

III Valtakunnalliset kansanterveyspäivät: Suomalaisten ruokatottumusten myönteinen kehitys on jatkunut Huonot työolot ja väsymys kiusaavat koululaisia Helsingissä

Suomalaisten elintavat ovat muuttuneet kahdenkymmenen vuoden aikana paljon: yleinen kehitys on mennyt terveellisempään suuntaan, mikä on ollut yksi keskeinen tekijä, joka on vaikuttanut suomalaisten eliniän pitenemiseen.

Vuonna 1998 aikuisista miehistä tupakoi päivittäin 30,2 % ja naisista 20,4 %. Vuonna 1997 vastaavat luvut olivat miesten osalta 29,6 % ja naisten 19,7 %. Miesten tupakointi on 1980-luvun alkuvuosiin verrattuna vähentynyt, naisten sen sijaan lisääntynyt. Päivittäin tupakoivista henkilöistä 78 % oli huolissaan tupakoinnin vaikutuksesta omaan terveyteensä: 60 % miehistä ja 56 % naisista ilmaisi halunsa lopettaa tupakoinnin.

Suomalaiset syövät entistä terveellisemmin: sekä miehet että naiset käyttävät enemmän rasvatonta maitoa ja margariinia tai kevytlevitteitä. Miehistä 29 % ja naisista 47 % sanoi syövänsä tuoreita vihanneksia päivittäin vuonna 1998, vastaavat osuudet olivat vuonna 1997 28 % ja 42 %.

Lue myös

Suomalaisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt: täysin raittiita henkilöitä on entistä vähemmän, alkoholin viikoittainen kulutus on kasvanut ja runsaasti juovia on enemmän kuin aiemmin. Miehistä noin 40 % ilmoitti juovansa kahdeksan annosta tai enemmän alkoholia viikossa. Naisista 25 % kertoi käyttäneensä vähintään viisi annosta alkoholia viikossa vuosien 1997-1998 aikana.

Vapaa-ajan ja työmatkaliikunta eivät ole enää viime vuosina yleistyneet. Vuonna 1998 miehistä 60 % ja naisista 62 % sanoi harrastavansa vapaa-ajan liikuntaa vähintään 30 minuuttia, kun taas vuonna 1997 vastaavat luvut olivat 58 % ja 60 %.

Miehistä 53 % ja naisista 34 % oli vuonna 1998 ilmoitetun painon ja pituuden perusteella luokiteltu ylipainoisiksi. Lihavien osuus molemmilla sukupuolilla oli noin 10 %.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.