Ajan­kohtai­sta

Ikääntyvien aivojen muutokset vähentävät syvää unta

Ikääntyneiden aivoissa tapahtuneet muutokset vaikuttavat vanhetessa syvän unen vähenemiseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A3475076_uni.jpg

Ikääntyneiden aivoissa tapahtuu muutoksia, jotka vähentävä niiden herkkyyttä ja kykyä tuottaa syvää unta.

Iäkkäiden aivot eivät ole niin aktiivisia kuin nuorempien valveen aikana, mikä vähentää unen tarvetta. Iäkkäiden aivojen unta ja valvetta säätelevissä järjestelmissä tapahtuu myös muutoksia, jotka heikentävät kykyä tuottaa syvää unta.

FM Kirsi-Marja Rytkösen neurotieteen väitöstutkimus selvitti iäkkäiden syvän unen vähenemiseen vaikuttavia tekijöitä.

Tulosten mukaan ikääntyneiden aivot eivät ole yhtä aktiivisia kuin nuorempien aivot pitkittyneen valveen aikana. Unta edistävien molekyylien pitoisuus ei myöskään kasva ikääntyneissä aivoissa yhtä paljon kuin nuorissa aivoissa. Nämä muutokset johtavat unipaineen ja siten syvän unen määrän vähenemiseen.

Iäkkään syvää unta ei myöskään pystytty lisäämään aktivoimalla aivoja keinotekoisesti.

Iäkkäät kokevat muutokset uniongelmina, mutta hoidon kannalta on Rytkösen mukaan tärkeää tietää, että ne johtuvat normaalista ikääntymisestä.

Unta säätelee vuorokausirytmin lisäksi homeostaattinen järjestelmä, joka määrittää unen tarpeen. Homeostaattinen säätely kytkee muutokset valveen laadussa unen muutoksiin. Unipaine kasautuu sitä enemmän mitä aktiivisempaa valve on, mikä johtaa unen syntyyn ja unen tarpeeseen.

Pitkittyessään valve johtaa aivokuoren vireyttä pitävien valvejärjestelmien kuten etuaivojen pohjaosan kuormittumiseen. Etuaivojen pohjassa muodostuu yhä enemmän unta edistäviä molekyylejä, joiden pitoisuuden kasvaessa unipaine ja tarve nukkua lisääntyy.

FM Kirsi-Marja Rytkösen väitöskirja The Puzzle of decreased homeostatic slow wave sleep in aging tarkastetaan Helsingin yliopistossa 9.11.2012.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030