1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ikääntyvien kupari- ja rauta-altistusta tulisi vähentää
Ajan­kohtai­sta

Ikääntyvien kupari- ja rauta-altistusta tulisi vähentää

Kuparin ja raudan kertyminen elimistöön altistaa yli 50-vuotiaita hermostollisille sairauksille sekä valtimonkovettumataudille.

Ikääntyvien kupari- ja rauta-altistusta tulisi vähentää Kuva 1 / 1
Kupari ja rauta ovat elintärkeitä hivenaineita, mutta liian suurina pitoisuuksina ne ovat terveydelle haitallisia.

Kuparin tai raudan kertyminen elimistöön edistää valtimonkovettumataudin ja Alzheimerin taudin kehittymistä sekä lisää elimistön oksidatiivista stressiä. Elimistön suuri kuparipitoisuus on yhdistetty myös muihin hermostonrappeutumissairauksiin, kognitiivisten kykyjen heikentymiseen ja diabetekseen.

Lisääntymisikäisen ihmisen elimistölle suurista kupari- ja rautavarannoista on pääasiassa hyötyä, mutta tilanne muuttuu ihmisen ikääntyessä. Nuoremmille sopiva hivenainepitoisuus voi olla vanhemmille ihmisille haitallinen.

– Luonnonvalinta ei karsi yli 50-vuotiailla esiintyviä sairauksia, koska ne eivät enää vaikuta lisääntymismenestykseen, kirjoittaa lääketieteen tohtori George J. Brewer Chemical Research of Toxicology -lehdessä.

Ohjeet liikasaannin välttämiseen

Brewer antaa artikkelissaan ohjeet ikääntyvän elimistön kupari- ja rautapitoisuuden pienentämiseen.

Erityisesti tulisi välttää kuparia sisältäviä monivitamiini- ja hivenainevalmisteita. Kuparin nauttiminen lisäravinteena runsasrasvaisen ruokavalion yhteydessä heikentää erään tutkimuksen mukaan kognitiivisia kykyjä yli kolme kertaa normaalia nopeammin.

Rautalisän tarve tulisi aina varmistaa lääkäriltä rautatablettien varmuuden vuoksi napsimisen sijaan.

Sekä rauta että kupari ovat bioaktiivisemmassa muodossa lihatuotteissa kuin kasviksissa. Tutkimuksissa runsaaseen lihan syömiseen yhdistetty lisääntynyt kuolleisuus saattaa osaltaan johtua juuri niistä. Lihan, maksan ja äyriäisten syömisen rajoittaminen on hyvä tapa vähentää altistusta.

Kuparipitoisen veden juomista pitäisi myös välttää ja käyttää tarvittaessa vedenpuhdistajaa. Pullovesien kuparipitoisuuksia ei artikkelin mukaan aina seurata, joten niihin siirtyminen ei välttämättä ole hyvä ratkaisu.

Muita toimenpiteitä

Sinkkitablettien nauttimisen on havaittu vähentävän vapaan kuparin määrää elimistössä heikentämällä sen imeytymistä suolistossa, kun päiväannostus on 2 x 40 mg. Tämä on kuitenkin huimasti enemmän kuin suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen suurin hyväksyttävä päiväsaanti, joka on 25 mg päivässä.

Verenluovutus on hyvä ja tarpeellinen keino elimistön rautapitoisuuden vähentämiseen erityisesti miehille sekä vaihdevuodet ohittaneille naisille.

Kupari- ja rauta-altistuksen vähentämistoimenpiteisiin tulisi aina liittää myös elimistön kupari- ja rautapitoisuuden seuranta.

– Näyttää selvältä, että vapaan kuparin tai raudan myrkylliset vaikutukset uhkaavat suurta osaa väestöstä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet pitäisi aloittaa välittömästi, Brewer summaa.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomi tupakkapolitiikan toimenpiteissä sijalla 6

Suomen sijoitus arviointiraportoinnissa nousee, kun STM:n tupakkapoliittisen työryhmän esitykset toteutuvat, uskoo Pekka Puska.

Liitossa
Vain puolet nuorista lääkäreistä työttömyysturvan piirissä

Vuoden 1997 jälkeen opintonsa aloittaneista lääkäreistä vain noin puolet on liittynyt Lääkäreiden työttömyyskassaan.

Liitossa
Pelastetaan, mutta mikä?

Lääkäreitä ja potilaita ei kannata uuvuttaa päivystyksessä, jos asiat hoidetaan paremmin päiväsaikaan, kirjoittaa Kristiina Aalto.

Tieteessä
Sappi- ja haimasairauksissa endoskopiat ovat laajassa käytössä

Tähystystoimenpiteistä niitä pidetään vaativimpina.

Blogi
Yksilön vapaus valita

Vapaus tarkoittaa tässä varsin kahtia jakautuneessa maassa eri ihmisille erilaisia asioita, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä USA:sta.

Liitossa
Lääkäriliitto: Päivystys on turvattava myös harvaan asutuilla alueilla

Liiton mukaan maamme eri puolilla pitää pystyä turvaamaan laadukas ja potilasturvallinen ympärivuorokautinen päivystys.