1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ikääntyvien kupari- ja rauta-altistusta tulisi vähentää
Ajan­kohtai­sta

Ikääntyvien kupari- ja rauta-altistusta tulisi vähentää

Kuparin ja raudan kertyminen elimistöön altistaa yli 50-vuotiaita hermostollisille sairauksille sekä valtimonkovettumataudille.

Ikääntyvien kupari- ja rauta-altistusta tulisi vähentää Kuva 1 / 1
Kupari ja rauta ovat elintärkeitä hivenaineita, mutta liian suurina pitoisuuksina ne ovat terveydelle haitallisia.

Kuparin tai raudan kertyminen elimistöön edistää valtimonkovettumataudin ja Alzheimerin taudin kehittymistä sekä lisää elimistön oksidatiivista stressiä. Elimistön suuri kuparipitoisuus on yhdistetty myös muihin hermostonrappeutumissairauksiin, kognitiivisten kykyjen heikentymiseen ja diabetekseen.

Lisääntymisikäisen ihmisen elimistölle suurista kupari- ja rautavarannoista on pääasiassa hyötyä, mutta tilanne muuttuu ihmisen ikääntyessä. Nuoremmille sopiva hivenainepitoisuus voi olla vanhemmille ihmisille haitallinen.

– Luonnonvalinta ei karsi yli 50-vuotiailla esiintyviä sairauksia, koska ne eivät enää vaikuta lisääntymismenestykseen, kirjoittaa lääketieteen tohtori George J. Brewer Chemical Research of Toxicology -lehdessä.

Ohjeet liikasaannin välttämiseen

Brewer antaa artikkelissaan ohjeet ikääntyvän elimistön kupari- ja rautapitoisuuden pienentämiseen.

Erityisesti tulisi välttää kuparia sisältäviä monivitamiini- ja hivenainevalmisteita. Kuparin nauttiminen lisäravinteena runsasrasvaisen ruokavalion yhteydessä heikentää erään tutkimuksen mukaan kognitiivisia kykyjä yli kolme kertaa normaalia nopeammin.

Rautalisän tarve tulisi aina varmistaa lääkäriltä rautatablettien varmuuden vuoksi napsimisen sijaan.

Sekä rauta että kupari ovat bioaktiivisemmassa muodossa lihatuotteissa kuin kasviksissa. Tutkimuksissa runsaaseen lihan syömiseen yhdistetty lisääntynyt kuolleisuus saattaa osaltaan johtua juuri niistä. Lihan, maksan ja äyriäisten syömisen rajoittaminen on hyvä tapa vähentää altistusta.

Kuparipitoisen veden juomista pitäisi myös välttää ja käyttää tarvittaessa vedenpuhdistajaa. Pullovesien kuparipitoisuuksia ei artikkelin mukaan aina seurata, joten niihin siirtyminen ei välttämättä ole hyvä ratkaisu.

Muita toimenpiteitä

Sinkkitablettien nauttimisen on havaittu vähentävän vapaan kuparin määrää elimistössä heikentämällä sen imeytymistä suolistossa, kun päiväannostus on 2 x 40 mg. Tämä on kuitenkin huimasti enemmän kuin suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen suurin hyväksyttävä päiväsaanti, joka on 25 mg päivässä.

Verenluovutus on hyvä ja tarpeellinen keino elimistön rautapitoisuuden vähentämiseen erityisesti miehille sekä vaihdevuodet ohittaneille naisille.

Kupari- ja rauta-altistuksen vähentämistoimenpiteisiin tulisi aina liittää myös elimistön kupari- ja rautapitoisuuden seuranta.

– Näyttää selvältä, että vapaan kuparin tai raudan myrkylliset vaikutukset uhkaavat suurta osaa väestöstä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet pitäisi aloittaa välittömästi, Brewer summaa.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Terveydenhuollon henkilöstön suojauksessa on edelleen vakavia puutteita

Liitto painottaa, että terveydenhuollon henkilöstön suojavarusteiden käytöstä on syytä saada kansallinen linjaus.

Ajassa
Kela selkiyttää yksityisten etälääkäripalveluiden korvaamista

Yksityisen terveydenhuollon lääkärinpalkkioissa otetaan 1.

Ajassa
Korvataanko korona ammattitautina?

Vastaus tähän ja moneen muuhun kysymykseen löytyy liiton koronasivuilta.

Ajassa
Potilaat eivät tule koronavirustartunnan pelossa hoitoon, vaikka pitäisi

Vakavien sairauksien vuoksi hoitoon hakeutuvien määrä on puolittunut HUS:ssa Meilahden sairaalan neurologian päivystyksessä.

Ajassa
Tartuntoja 2 487, kuolleita 40

Varmistettuja tapauksia on tullut 179 lisää.

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.