Ajan­kohtai­sta 6/2020 vsk 75 s. 315

Ikäihmisten tarkastukset toimivat Oulussa

70-vuotiaiden ­kohdennetuissa terveystarkastuksissa löytyi paljon ­hoitamattomia vaivoja.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Oulun Tuiran ja Kiimingin hyvinvointikeskuksista lähetettiin kutsukirje niille ikäihmisille, jotka eivät olleet käyttäneet asuinalueensa terveyspalveluita lähimmän vuoden aikana. Kutsu lähetettiin 70 vuotta vuonna 2018 täyttäneille.

– Kahden terveysaseman 70-vuotiaiden joukosta löytyi 108 ihmisistä, joilla ei ollut kontakteja meihin viimeisen vuoden aikana. Heistä 79 saapui lopulta tarkastukseen, kertoo Tuiran hyvinvointikeskuksen apulaisylilääkäri Jussi Piuva.

Hän yllättyi, kuinka paljon kohdennetuilla terveystarkastuksilla löytyi palveluntarvetta ja terveysriskejä. Esimerkiksi 17 ihmiselle oli tarve varata lääkäriaika.

”Raahessa on tehty vastaavia tarkastuksia 65-vuotiaille, joten olemme saaneet heiltä vinkkejä.”

Jussi Piuva

– Ylipäätään heillä oli paljon vaivoja, joita ei ollut hoidettu lainkaan.

Verenpainetta ja muistipulmia

Lähes 30 prosenttia tutkituista kärsi hoitamattomasta verenpainetaudista, tai heillä oli kertamittauksessa huomattavan korkea, seurantaa vaativa verenpaine. Yhdelle tutkittavalle tehtiin diabetesdiagnoosi. Muistia selvitettiin six-point screener -pikatestin ja anamneesin avulla.

– 12 ihmistä sai riskipisteitä muistista, ja 4 ihmisistä ohjattiin testin, oman huolen tai omaisten huolen vuoksi muistidiagnostiikkaan.

Ikäihmisistä kolme koki olonsa yksinäiseksi ja alkoholin riskikäyttäjiä oli viisi. Puristusvoimamittauksissa selvisi, että 14 vanhuksella oli sarkopenian riski.

Ikäihmisiltä ei kysytty, miksi he eivät käyneet tarkastuksissa aiemmin, mutta monet kertoivat syyksi sen, että terveyskeskuksen vastaanotolle oli hankala päästä.

Lue myös

Tulokset rohkaisevia

Kohdennettujen terveystarkastusten tulokset ovat Piuvan mukaan rohkaisevia. Oulussa aloitetaan tänä vuonna ikäihmisten kohdennetut terveystarkastukset laajemmassa mittakaavassa. Lisäksi puheissa on noussut esiin vanhusneuvolapilotti, jota muun muassa kaupunginvaltuusto on toivonut pitkään.

Piuva kertoo, että Oulussa ei suinkaan olla asian suhteen edelläkävijöitä, vaan muun muassa Raahessa on tehty vastaavanlaista toimintaa ansiokkaasti pidemmän aikaa.

– Raahessa on tehty vastaavia tarkastuksia 65-vuotiaille, joten olemme saaneet heiltä vinkkejä.

Kansanterveydellisestä näkökulmasta katsottuna kohdennetuille terveystarkastuksille on selkeä tarve, vaikka palvelujärjestelmä kuormittuukin uusilla potilailla.

– Pilotin myötä kuormitus terveysasemilla lisääntyi, kun potilaiden määrä lisääntyi. Kansanterveyttä tässä toki pyrimme parantamaan.

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030