1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ikäihmisten tarkastukset toimivat Oulussa
Ajan­kohtai­sta 6/2020 vsk 75 s. 315

Ikäihmisten tarkastukset toimivat Oulussa

70-vuotiaiden ­kohdennetuissa terveystarkastuksissa löytyi paljon ­hoitamattomia vaivoja.

Ikäihmisten tarkastukset toimivat Oulussa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Oulun Tuiran ja Kiimingin hyvinvointikeskuksista lähetettiin kutsukirje niille ikäihmisille, jotka eivät olleet käyttäneet asuinalueensa terveyspalveluita lähimmän vuoden aikana. Kutsu lähetettiin 70 vuotta vuonna 2018 täyttäneille.

– Kahden terveysaseman 70-vuotiaiden joukosta löytyi 108 ihmisistä, joilla ei ollut kontakteja meihin viimeisen vuoden aikana. Heistä 79 saapui lopulta tarkastukseen, kertoo Tuiran hyvinvointikeskuksen apulaisylilääkäri Jussi Piuva.

”Raahessa on tehty vastaavia tarkastuksia 65-vuotiaille, joten olemme saaneet heiltä vinkkejä.”

Jussi Piuva

Hän yllättyi, kuinka paljon kohdennetuilla terveystarkastuksilla löytyi palveluntarvetta ja terveysriskejä. Esimerkiksi 17 ihmiselle oli tarve varata lääkäriaika.

– Ylipäätään heillä oli paljon vaivoja, joita ei ollut hoidettu lainkaan.

Verenpainetta ja muistipulmia

Lähes 30 prosenttia tutkituista kärsi hoitamattomasta verenpainetaudista, tai heillä oli kertamittauksessa huomattavan korkea, seurantaa vaativa verenpaine. Yhdelle tutkittavalle tehtiin diabetesdiagnoosi. Muistia selvitettiin six-point screener -pikatestin ja anamneesin avulla.

– 12 ihmistä sai riskipisteitä muistista, ja 4 ihmisistä ohjattiin testin, oman huolen tai omaisten huolen vuoksi muistidiagnostiikkaan.

Ikäihmisistä kolme koki olonsa yksinäiseksi ja alkoholin riskikäyttäjiä oli viisi. Puristusvoimamittauksissa selvisi, että 14 vanhuksella oli sarkopenian riski.

Ikäihmisiltä ei kysytty, miksi he eivät käyneet tarkastuksissa aiemmin, mutta monet kertoivat syyksi sen, että terveyskeskuksen vastaanotolle oli hankala päästä.

Lue myös

Tulokset rohkaisevia

Kohdennettujen terveystarkastusten tulokset ovat Piuvan mukaan rohkaisevia. Oulussa aloitetaan tänä vuonna ikäihmisten kohdennetut terveystarkastukset laajemmassa mittakaavassa. Lisäksi puheissa on noussut esiin vanhusneuvolapilotti, jota muun muassa kaupunginvaltuusto on toivonut pitkään.

Piuva kertoo, että Oulussa ei suinkaan olla asian suhteen edelläkävijöitä, vaan muun muassa Raahessa on tehty vastaavanlaista toimintaa ansiokkaasti pidemmän aikaa.

– Raahessa on tehty vastaavia tarkastuksia 65-vuotiaille, joten olemme saaneet heiltä vinkkejä.

Kansanterveydellisestä näkökulmasta katsottuna kohdennetuille terveystarkastuksille on selkeä tarve, vaikka palvelujärjestelmä kuormittuukin uusilla potilailla.

– Pilotin myötä kuormitus terveysasemilla lisääntyi, kun potilaiden määrä lisääntyi. Kansanterveyttä tässä toki pyrimme parantamaan.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.