1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ilkka Taipale sai Max Oker-Blom -palkinnon
Ajan­kohtai­sta 1-2/2020 vsk 75 s. 21

Ilkka Taipale sai Max Oker-Blom -palkinnon

Ilkka Taipale sai Max Oker-Blom -palkinnon Kuva 1 / 1 Kuva: mikko kakela

Tämänvuotinen Max Oker-Blom -palkinto on annettu psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipaleelle. Taipale on pitkällä urallaan edistänyt sekä kliinisellä, organisatorisella että tieteellisellä työllään huono-osaisten ja syrjäytyneiden terveyttä. Hän on lääkärin työn lisäksi toiminut esimerkiksi SDP:n kansanedustajana.

Palkintoperustelujen mukaan Taipale on Max Oker-Blomin ihanteiden ilmentymä: hänessä kiteytyvät ihmisrakkaus, potilaan parhaaksi toimiminen ja huono-osaisten puolustaminen.

Ilkka Taipale pitää yhtenä suurimmista saavutuksistaan ELMA-projektia, jonka seurauksena arviolta 25 000 työkyvytöntä pitkäaikaistyötöntä pääsi eläkkeelle.

Toinen tärkeä saavutus liittyy kansanedustajan työhön 1970-luvulla. Tuolloin liikennetapaturmien määrä saatiin puolitettua 1 200:sta 600:aan vuodessa.

Taipale puhuu kuitenkin mieluummin tulevista saavutuksista. Taipale on kirjoittanut kirjan 100 sosiaalista innovaatiota. Kysymys on äitiyspakkauksen ja maksuttoman koulutuksen kaltaisista innovaatioista, jotka ovat pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin taustalla. Kirja on käännetty jo 50 kielelle.

– Kalevala on käännetty 60 kielelle. Yritän lyödä Kalevalan, Taipale sanoo.

Lue myös

Taipale on myös sekä HUS:n museo- että taidetoimikunnan jäsen. Hän toivoo, että erillään ja monesti pahvilaatikoihin pakattuina odottavat lääketieteelliset kokoelmat saataisiin yhteen ja esille. Taipale toivoo, että voitaisiin perustaa valtakunnallinen lääketieteellinen museo.

Taidetoimikunta saa käyttöönsä 0,5 prosenttia HUS:n rakennusinvestointibudjetista. Summalla ostetaan muun muassa noin 300 taideteosta vuodessa. Taipale haluaisi laajentaa toiminnan koko Suomeen.

Entä mitä hän ajattelee nyt saamastaan palkinnosta?

– Olen suoraan sanottuna, taustani ja toimintani huomioon ottaen, yllättynyt että se annettiin minulle, Taipale sanoo.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.