1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ilkka Taipale sai Max Oker-Blom -palkinnon
Ajan­kohtai­sta 1-2/2020 vsk 75 s. 21

Ilkka Taipale sai Max Oker-Blom -palkinnon

Ilkka Taipale sai Max Oker-Blom -palkinnon Kuva 1 / 1 Kuva: mikko kakela

Tämänvuotinen Max Oker-Blom -palkinto on annettu psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipaleelle. Taipale on pitkällä urallaan edistänyt sekä kliinisellä, organisatorisella että tieteellisellä työllään huono-osaisten ja syrjäytyneiden terveyttä. Hän on lääkärin työn lisäksi toiminut esimerkiksi SDP:n kansanedustajana.

Palkintoperustelujen mukaan Taipale on Max Oker-Blomin ihanteiden ilmentymä: hänessä kiteytyvät ihmisrakkaus, potilaan parhaaksi toimiminen ja huono-osaisten puolustaminen.

Ilkka Taipale pitää yhtenä suurimmista saavutuksistaan ELMA-projektia, jonka seurauksena arviolta 25 000 työkyvytöntä pitkäaikaistyötöntä pääsi eläkkeelle.

Toinen tärkeä saavutus liittyy kansanedustajan työhön 1970-luvulla. Tuolloin liikennetapaturmien määrä saatiin puolitettua 1 200:sta 600:aan vuodessa.

Taipale puhuu kuitenkin mieluummin tulevista saavutuksista. Taipale on kirjoittanut kirjan 100 sosiaalista innovaatiota. Kysymys on äitiyspakkauksen ja maksuttoman koulutuksen kaltaisista innovaatioista, jotka ovat pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin taustalla. Kirja on käännetty jo 50 kielelle.

– Kalevala on käännetty 60 kielelle. Yritän lyödä Kalevalan, Taipale sanoo.

Lue myös

Taipale on myös sekä HUS:n museo- että taidetoimikunnan jäsen. Hän toivoo, että erillään ja monesti pahvilaatikoihin pakattuina odottavat lääketieteelliset kokoelmat saataisiin yhteen ja esille. Taipale toivoo, että voitaisiin perustaa valtakunnallinen lääketieteellinen museo.

Taidetoimikunta saa käyttöönsä 0,5 prosenttia HUS:n rakennusinvestointibudjetista. Summalla ostetaan muun muassa noin 300 taideteosta vuodessa. Taipale haluaisi laajentaa toiminnan koko Suomeen.

Entä mitä hän ajattelee nyt saamastaan palkinnosta?

– Olen suoraan sanottuna, taustani ja toimintani huomioon ottaen, yllättynyt että se annettiin minulle, Taipale sanoo.

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Potilaan aika

Ehkä huokaisen väärässä kohtaa tai katson huolestuneen näköisesti potilaan laboratoriovastauksia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.